Tomáš Ruller: Duch školy

type: autorská
place of exhibition: Galerie KABINET Střítež
date of exhibition: 2012/09/08 - 2012/10/25

note:
V měsíci září se uskuteční další významná událost. Svou návštěvou a výstavou obohatí kulturní život Stříteže český umělec střední generace, bývalý děkan a spoluzakladatel FaVU VUT v Brně, vedoucí pedagog atelieru Performance prof. Tomáš Ruller. Svá studia na Akademii výtvarných umění v Praze zakončil v roce 1982 v atelieru sochařství. Už před Sametovou revolucí se angažoval v aktivní opozici v Otevřeném dialogu a v jejím průběhu v Občanském fóru. Žije a pracuje v Brně a Praze a odpočívá v nedalekých Křižánkách.

Jeho tvorba je známa na české i mezinárodní úrovni, je zastupován např. Feldman Gallery, New York. Je umělecem nových médií & performance, spoluzakladatelem Západo-východní školy pozornosti a mezinárodního performerského hnutí Černý trh (Black Market). Publikoval např. v Documenta 8, Kassel 87. Performoval v P.S.1 & 122 v New Yorku, v LACE & POST v Los Angeles, v Center Georges Pompidou v Paříži, na Ludwig Foru v Aachen, v Moltkerei v Kolíně nad Rýnem. Zúčastnil se Videobienále Fukui, Bienále Lodž, Benátského Bienále současného umění, v CSU ve Varšavě, Pražského Quadrienle, nebo festivalů v Clevelandu, San Franciscu, Québecu, Fribourgu, Tel Avivu, Santiagu de Compostela, Belfastu, Kirschau, Lublinu, Gothenburgu, Guangzhou, atd.

Svými akcemi, v nichž se soustředil na časoprostorové situace, se dokázal osvobodit od konzervativní produkce hmotných artefaktů. Před rokem 1989 byly jeho prezentace kvůli nekonformním autorským i občanským postojům často zakazovány, za své performance byl trestně stíhán a souzen. Dílo Tomáše Rullera se vyznačuje touhou osobně a na vlastní kůži si osahat některé hraniční situace člověka. Pracuje s přírodou a jejímy živly, v dřívějších velmi akčních performancích se dotýkal a na vlastní kůži prociťoval vlastnosti ohně, vody, bahna, skla. Jeho akce a performance se pohybují po ostré hraně mezi životem a smrtí, přesahují k transcenenci a tiché meditaci. Pracuje i s prostorovou instalací, videem a fotografií. Vedle aktuálních instalací uvidíme i dokumentaci z jeho poslední tvorby. V Galerii KABINET Střítež bude probouzet celý prostor této bývalé školy a vyzve jejího „Ducha“ aby nás oslovil.

Vernisáž výstavy se uskuteční za osobní účasti autora v sobotu 8.9. 2012 v 17h.
Na vernisáži zahrají jeho asistenti, Matěj Kolář a Jennifer De Felice.
Společně s jeho studenty pak 22. září oslavíme Rovnodennost a ke konci jeho výstavy pokřtíme autorský katalog.

Tomáš Ruller: Duch školy

person   born
Ruller Tomáš   15. 3. 1957    

Tomáš Ruller: Duch školy

institution, city, address
Galerie KABINET Střítež, Střítež, Polička (Svitavy), Střítež 42