Kristýna Erbenová: Soukromá území

type: autorská
place of exhibition: Galerie Kabinet Chaos
date of exhibition: 2016/05/13 - 2016/06/02

note:
Mladá fotografka absolventka Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, Kristýna Erbenová představí soubor fotografií s názvem Soukromá území. Ta jsou vždy intimní a jemná. Místa, důležitá a viditelná hlavně pro jejich „majitele“. Mají velkou výhodu – může si je totiž obsadit kdokoliv, kdykoliv a na jak dlouho chce. Niterná interpretace prožitku a jeho projekce na diváka. Kristýna tak důsledně prokračuje ve vlastní hlubinné terapii, ve vhledu do a za obecně vnímanou skutečnost.

„Mým hlavním tématem je člověk a krajina a člověk v krajině. Být sám, uvnitř sebe. Momenty, které nás vedou k hlubšímu prožití místa a prostoru kolem nás i sebe sama, hledám klid, ale zároveň napětí. Atmosféru a pocit z místa, ale také to, jak daná situace nebo člověk na toto místo reaguje a jak ho přetváří."

Pro tvorbu Kristýny Erbenové, již budou reprezentovat fotografie z cyklů Soukromá území, jsou typické krajinné motivy, ale i figurální zaměření. Svá místa, objekty i osoby trpělivě pozoruje a zachycuje rozhodující momenty jejich vnitřního nastavení a souznění s okolním prostorem.

Krajiny v souboru Soukromá území Kristýny Erbenové zvou k putování. Nevíme, kdy se vydáme na cestu a kde skončíme. Není důležité, kde jsme. Je to stále jeden a tentýž klidný svět. “Fotím různé lidi a místa, ale vlastně nejde o konkrétní osudy, ale o stále stejný příběh. O jednotlivé životní kapitoly, které známe všichni. Říkám tomu bezčasí a bezprostor.‘"

Když se do nich ponoříte, jsou fotografie svou výpovědí opravdu silné, a to i přesto, že jsou vlastně velmi jemné, křehké a poetické. Autorka potvrzuje, že má dar nacházet poetické obrazy na zdánlivě nudných místech a svébytným vizuálním jazykem je s pokorou posílat dál divákovi. Kristýniny fotografie jsou básně, ke kterým si musí najít cestu divák sám a to jejím případě vůbec není těžké.

V předešlé práci v které pralelně pokračuje fotila svá místa a osoby ve svitu měsíce v úplňku, toto zvláštní tajemné osvětlení dodává jejím fotografiím hloubku a magičnost.

Kristýna Erbenová: Soukromá území

person   born
Erbenová Kristýna   12. 2. 1987    

Kristýna Erbenová: Soukromá území

institution, city, address
Galerie Kabinet Chaos, Střítež, Polička (Svitavy), Střítež 68