Bet Orten a Matěj Hájek: Fragility

type: kolektivní
place of exhibition: Chaos Box Prostor (Galerie Kabinet Chaos)
date of exhibition: 2017/11/17 - 2017/12/07

note:
Srdečně vás zveme jménem Spolku Planeta Chaos z.s. a v rámci celoročního výstavního programu Galerie Kabinet Chaos, na listopadovou vernisáž do alternativního výstavního prostoru Chaos Box ve Stříteži u Poličky.

Na zahájení společného výstavního projektu fotografky Bet Orten a sochaře Matěje Hájka s názvem FRAGILITY.

Matěj Hájek je absolventem pražské Akademie výtvarných umění z roku 2010 (sochařský ateliér Jaroslava Róny). Je původním a zakládajícím členem umělecké, aktivistické skupiny Ztohoven. Aktivity této umělecké skupiny významě přesahují její lokální působení, a je tak silně etablovaná na mezinárodní umělecké scéně. Tvorba Matěje Hájka zabírá širokou škálu výrazových prostředků, klasickými sochařskými technikami počínaje, krajinnou tvorbou konče, a zasahuje až do architektonických disciplín. Je též spoluautorem několika landartových projektů, za které byl mimo jiné oceněn cenou Gran Prix architektů za rok 2012.

Tvorba Bet Orten se pohybuje na pomezí módní fotografie a zároveň splňuje i teze současného umění. Její tvorba vykazuje prvky dekadedence a přesto, že dokumentuje současný design, výjevy jakoby se nacházeli za hranou, na konci světa. Ve svých fotografiích pracuje se sochařskými objemy, tvary látek a účesů jsou antické a barokní zároveň. Absolvovala London College of Fashion a působila v New Yorku jako asistentka slavného módního fotografa Stevena Kleina. V roce 2012 byla oceněna Czech Grand Design, cenou Fotograf roku. V době vernisáže již bude čerstvou maminkou.

Hájek & Orten často používají nezvyklé technologické postupy v kombinaci s klasickými technikami. Typickým znakem jejich prací je nečekané kombinování materiálů a symbolistní vyznění volených motivů. Fascinující kombinování obou disciplín (fotografie a sochařiny), tak přináší na uměleckou scénu zcela nový a ojedinělý přístup. Tím spíš, že se jedná o partnerskou autorskou dvojci, muže a ženu.

Bet Orten a Matěj Hájek: Fragility

person   born
Hájek Matěj   28. 9. 1982    
Orten Bet   1985    

Bet Orten a Matěj Hájek: Fragility

institution, city, address
Galerie Kabinet Chaos, Střítež, Polička (Svitavy), Střítež 68