prachenskemuzeum.cz

Kdyby vás tak Zíbrt viděl

type: autorská
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2014/09/06 - 2014/10/28

note:
Malé výstavní síně
-
Prácheňské muzeum v Písku přichystalo na první dva podzimní měsíce u příležitosti 150. výročí narození dobrodružnou výstavu věnovanou největšímu českému národopisci a zakladateli české kulturní historie Čeňku Zíbrtovi (1864-1932). V Malých výstavních síních bude od soboty 6. září až do 28. října představen život a dílo rodáka z Kostelce nad Vltavou a někdejšího studenta píseckého gymnázia, který se na přelomu 19. a 20. století stal jednou z nejvýznamnějších postav české vědy a kultury. Současně pro písecký studentský svět postavou až mytickou, ne málo studentů se při zanedbání slušného chování či pečlivosti při studiu setkalo s výčitkou a napomenutím „Aby tě tak Zíbrt viděl!“ Výzva při zahájení školního roku jistě více než aktuální.
Ovšem těmi, kdo se na výstavě budou dívat především, jsou návštěvníci. Na ty čeká svět Čeňka Zíbrta představený jednak klasickou formou (exponáty tvoří převážně předměty a fotografie z jeho pozůstalosti), jednak dobrodružným výletem, návštěvník smí nahlédnout i tam, kam obvykle vidět není, může vstoupit s jistou formou nadsázky přímo do Zíbrtovy hlavy a prozkoumat zákoutí Zíbrtova (pod)vědomí. Na tuto cestu je vhodné vybavit se empatií ke stárnoucímu osamělému muži, respektem k jeho lidským slabostem a řadě skrytých nevyřčených tajemství, a zcela prakticky také (zapůjčenou) svítilnou.
Výstava je doprovázena bohatým programem. V měsíci září je to především přednáškový cyklus Jihočeská kulturněhistorická škola, ve kterém se představí mimo jiné přední čeští kulturní historici a autoři řady známých knih Dagmar Blümlová a Karel Černý. V říjnu bude následovat představení knihy Josefa Blümla Kulturní historik Čeněk Zíbrt, což bude vůbec první monografie věnovaná tomuto významnému českému historikovi. Slavnostní uvedení knihy spolu s doprovodným programem proběhne 11. října, tedy den před sto padesátiletým výročím. Z dalších akcí uveďme například rekonstrukci dudácké besedy, s kterou Zíbrt v době I. světové války a těsně po ní objížděl česká a moravská města a zasloužil se tak o znovuobjevení českého tradičního hudebního nástroje – dud.
Výstava se koná za podpory města Písku a Jihočeského kraje, většinu exponátů pak laskavě zapůjčilo Milevské muzeum a Obecní úřad Kostelec nad Vltavou.
prachenskemuzeum.cz, 14.9.2019

Kdyby vás tak Zíbrt viděl

prachenskemuzeum.cz
 

Kdyby vás tak Zíbrt viděl

person   born
Zíbrt Čeněk   12. 10. 1864    

Kdyby vás tak Zíbrt viděl

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Kdyby vás tak Zíbrt viděl

person   born
Duda Zdeněk   1980    
Kouba Jan        

Kdyby vás tak Zíbrt viděl

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2015   Kdyby vás tak Zíbrt viděl! (Výstava k 150. výročí narození Čeňka Zíbrta)
  2015   Výstavy Prácheňského muzea 2014