prachenskemuzeum.cz

Píp šou. Přehlídka neobvyklých ptačích budek a krmítek

type: kolektivní
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2014/12/04 - 2014/12/31

note:
Malé výstavní síně
-
Obytný karavan? Warholova plechovka od polévky? Tenisový míček? Výstavu netradičních ptačích krmítek a budek roztodivných podob a tvarů přichystalo na prosinec Prácheňské muzeum v Písku.
Designeři, výtvarníci a řemeslníci z řady evropských zemí se zapojily do soutěže, jež jednou za tři roky pořádá Řemeslnické muzeum v Deggendorfu. V tomto roce se v bavorském městečku rozdělovala částka 5 000 Euro. Ty připadly třem z více než šedesátky tvůrců, jejichž ptačí příbytky u odborné poroty nejvíce zabodovaly jak na poli estetiky tak inovace. Předtím se u Dunaje soutěžilo třeba s židlemi, kravatami či čajovými konvicemi, za tři roky bude deggendorfské muzeum plné polštářků. Pokaždé se sejdou skutečně unikátní a osobité kousky - některé jsou z netradičních materiálů, jiné zaujmou nápadem a vtipem, jiné zase honosným provedením…
Velkou část ze soutěžních budek bude nyní hostit písecké muzeum, a i když nad některými kroutil ornitolog našeho muzea Jiří Šebestián hlavou, řada z nich by v praxi, tedy u ptačích obyvatel či strávníků, určitě obstála.
Výstavu přivítá Prácheňské muzeum díky velmi intenzivní spolupráci s muzei v německých partnerských městech. Dokladem toho byla například loňská výstava „Schätze aus dem Prachiner Museum in Písek“, která se konala v Městském muzeu Deggendorf či přednášky píseckých a německých muzejníků u svých sousedů. Dalším společným počinem je právě výstava nazvaná stejně jako u německých kolegů: „Píp šou“. České „budkaře“ na výstavě zastupuje keramik z Bechyně Milan Voborský.

Píp šou. Přehlídka neobvyklých ptačích budek a krmítek

prachenskemuzeum.cz
 

Píp šou. Přehlídka neobvyklých ptačích budek a krmítek

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Píp šou. Přehlídka neobvyklých ptačích budek a krmítek

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2015   Výstavy Prácheňského muzea 2014