Patrik Proško: Prorost

type: autorská
place of exhibition: Muzeum umění a designu Benešov
date of exhibition: 2019/09/19 - 2020/01/20

note:
-
Svět je obsáhlý pojem. Navykli jsme si tak nazývat okolní realitu v její úplnosti, ale dá se vztáhnout i na jednotlivé složky až do úrovně mikrosvěta domu, zahrady nebo pracovního stolu. Každá taková oblast je pak z logiky věci vůči svému okolí vymezena hranicemi. Ty mohou mít různou podobu. Může jít o zeď stejně tak jako o prostor daný pohledem či mentální úvahou.
Galerie a výstavní prostor, v němž se výstava koná, je jen určitým přetavením okolní hmotné reality do samostatného světa, který je ale proměnný. Je to proměna krajiny na několika úrovních – materiální, energetické, sociální, ale také kreativní a mentální. Výstavy je založen na propojování a vrstvení těchto proměn formou site specific intervence v celém prostoru sklepa.
Stropy prorostlé kořeny z jiných pater, abstraktní hmota expandující z dutin domu, sochařsky obrácený záznam proměny krajiny ve zděnou stěnu nebo betonovou podlahu, energetická proměna elektrických kabeláží v prostorách sklepa, prostorové otevření kanalizačních rozvodů, ze kterých tryskají sochařské parafráze jejich obsahu…
mudbenesov.cz, 10.10.2019

Patrik Proško: Prorost

person   born
Proško Patrik   18. 9. 1974    

Patrik Proško: Prorost

institution, city, address
Muzeum umění a designu Benešov, Benešov (Benešov), Malé náměstí 1

Patrik Proško: Prorost

person   born
Bartková Ochepovsky Alena        

Patrik Proško: Prorost

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2019   Krajinow
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2019   Krajinow