Tomáš Lahoda: Ad Paintings, Book Paintings, Genre Paintings, La Guardia

type: autorská
place of exhibition: Centrum pro současné umění Futura
date of exhibition: 2019/09/25 - 2019/11/17

note:
-
Průřez pracemi Tomáše Lahody (*1954) poskytuje představu o rozsahu díla a o zvídavosti, s níž Lahoda ohledává hranice a přesahy existující mezi konceptualismem, popkulturními artefakty a panoramatem masmédií.
Výstavní projekt chronologicky počíná s Book Paintings z počátku 90. let, pokračuje sériemi Genre a Ad Paintings a vrcholí stále probíhající serií LaGuardia. Hravě mísí vizuální řeč značek a komodit s tradičními způsoby uměnohistorického zobrazení a na velkoformátových plátnech tak rozpouští konvenční rozlišení mezi prvky „vysoké“ a „nízké“ kultury.
Společná prezentace Lahodových děl existuje nad parametry individuálních sérií a umožňuje tak ocenit kritický přístup jeho praxe. Jeho výrazné grafické formy totiž zobrazují aspirace, jež nám byly zkonstruovány trhem. Tyto vizuály visí vedle strohých geometrií série LaGuardia, které rozpoznáváme jako fragmenty městského prostoru a uvědomujeme si je jako stejně silně konstruované.
Tyto obrazy, které spojuje závazek k řemeslnosti malby a reprodukci, povznášejí všední zobrazivost a zároveň vycházejí z rozjímání o hodnotě věcí. Poukazují na metody, kterými všichni prosíváme informace ohromujícího světa masmédií všude kolem nás.
futuraproject.cz

Tomáš Lahoda: Ad Paintings, Book Paintings, Genre Paintings, La Guardia

person   born
Lahoda Tomáš   30. 4. 1954    

Tomáš Lahoda: Ad Paintings, Book Paintings, Genre Paintings, La Guardia

institution, city, address
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49