Filip Dvořák a Martin Kolarov: Provizorní krajina

type: kolektivní
place of exhibition: Industra Art
date of exhibition: 2018/03/15 - 2018/04/14

note:
V kolaborativních pracích Filipa Dvořáka a Martina Kolarova (HastagNike, Galerie Jelení, 2015; Mlčení Bouře, Atrium, 2017) jsou iniciovány volné interpretace a formálně-významové hry nad různými projevy přírodních sil a dynamických živlů, které se kodifikovaly v různých kanonizovaných tvaroslovích dějin západního umění. Inspirační potenciál nacházejí nejen v excesivním barokním principu, ale pole výrazu nalézají také v jazyce reklamy, identitách popkultury a formálních tendencích současného vizuálního umění. V systematickém rozpracovávání expandujících strategií obrazového formátu rozvíjejí své niterné úvahy prostřednictvím často až podvědomé sítě emocionálních asociací, které se snaží „zpomalit“ a tím letmo zahlédnout v různých materiálových řešeních. Vzniknuvší archaizující a efemérní atmosféry jsou zapouštěny do prostoru technologického strojového vyhotovení, které bývá doprovázeno již jen základními malířskými gesty redukovanými na minimální jednotku výrazu.

Dřívější zájem o architektonické formy, coby reprezentanty přírodních sil, je v poslední práci transformován do zaujetí krajinou a její schopnosti být imanentním svědectvím transcendence. Romantizující pocity rozvíjejí Dvořák s Kolarovem ve třech obrazo-objektových sériích. Velkoformátové greenscreenové obrazy jsou minimalisticky klíčovány abstrahujícími zásahy barvou, jejich pravidelný prošívaný grid narušuje jen nový „do nekonečna se řasící záhyb“ nového švu. V sérii realistických modelů výseků krajiny jsou do krajinného reliéfu vkládány jakési prostorové typografické elementy odkazující na atmosférické pohyby energie. V nástěnných plastických plechových rámech se na popředí fragmentů greenscreenového plátna vznášejí do epoxidu zalité růže.

Linie jednotlivých průzkumů myšlenkových terénů (tj. texty) konceptualizace krajiny jsou vetkávány do volně vlající tkaniny (tj. textilie), kterou autoři prostřednictvím interakce jednotlivých děl nabízejí divákovi k ohmatávání, překládání, sklápění, řasení. Objevuje se zde rekurzivita jednotlivých argumentů, transpozice jedné funkce do nových systémů, v níž může obracet původní trajektorie. Jednotlivé formální prvky prostupují třemi různými sériemi a v každé dopomáhají k artikulaci asociativních úvah o vypověditelnosti transcendence médiem krajiny. Greenscreen figuruje jako kanál infinity, jako neomezená potencionalita nekonečna aktualizací, barevný tah jako pixel abstrahované skutečnosti, miniatura jako shift hlediska, jako moment dočasné apoteózy poznávacích schopností. Pouze zde, ve změně měřítka je možno nahlédnout jinak gigantické opouštěné monumenty dynamiky přírodních jevů. Růže je pak zmrazeným dokladem neustále upoutávané lidské perspektivy.

A proto, říká-li Leibniz, že tento svět je nejlepší z možných, může mít pravdu. Je totiž pravděpodobně nejlepším možným provizoriem.

Filip Dvořák a Martin Kolarov: Provizorní krajina

person   born
Dvořák Filip   16. 12. 1990    
Kolarov Martin   20. 1. 1993    

Filip Dvořák a Martin Kolarov: Provizorní krajina

institution, city, address
Industra Art, Brno (Brno-město), Masná 9 (areál Mrazíren Rovner)

Filip Dvořák a Martin Kolarov: Provizorní krajina

person   born
Kubesa Pavel   1983