Labyrint těla

type: kolektivní
place of exhibition: Muzeum fotografie a moderních obrazových médií
date of exhibition: 2018/06/03 - 2018/10/28

note:
Rozsáhlá výstavní prezentace s názvem Labyrint těla přibližuje příznivcům umění tvorbu předních českých fotografů Gabiny Fárové a Dušana Šimánka a malířů Tomáše Císařovského a Otto Plachta. Jejich díla propojuje jednotné téma akt.

Gabina Fárová je od roku 1992 profesionální fotografkou, jejím hlavním motivem jsou portréty a ženský akt. Upozornila na sebe výtvarně originálním námětem – snímky tetovaných těl vězňů nazvanou Klášter ve Valdicích – a od té doby pokračuje novými sériemi. Svébytné výtvarné nápady zpracovává různými technikami do větších celků.

Tématem fotografií Dušana Šimánka je rovněž akt, většina jeho fotografií vznikala jako konkrétní zakázka, v níž tělo hrálo roli nositele krásy, asociační ikony či přímo odkazu k výtvarnému umění. Autor se intenzivně věnuje volné tvorbě.

Tomáš Císařovský je dnes jedním z nejuznávanějších českých malířů. Maluje většinou portréty a figurální výjevy, v posledních letech i krajinu, olejovými barvami, ale také akvarelovými barvami. Na výstavě je k vidění tematický cyklus Polámané akty – akvarel na papíře (z roku 2017).

Malíř Otto Placht proslul zejména svými velkými obrazy inspirovanými několikaletým pobytem v jihoamerické džungli u peruánských indiánů kmene Šipibó. Jeho tvorba je silně ovlivněna exotickým prostředím Amazonského pralesa. Na výstavě je ke zhlédnutí jeho cyklus Anatomie – pastel na kartonu (z roku 2017) a cyklus Khali – pastel na knihařském plátně (z roku 2015).

Práce všech autorů jsou k vidění na výstavách v Čechách i v zahraničí a jsou zastoupeny ve veřejných i v soukromých sbírkách.

Labyrint těla

person   born
Císařovský Tomáš   2. 1. 1962    
Fárová Gabina   1. 4. 1963    
Placht Otto   31. 10. 1962    
Šimánek Dušan   9. 3. 1948    

Labyrint těla

institution, city, address
Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, Jindřichův Hradec (Jindřichův Hradec), Kostelní 20/I