foto - Jan Mahr

Dirk Braeckman

type: autorská
place of exhibition: Dům umění
date of exhibition: 2019/05/08 - 2019/06/09

note:
zahájení 7.5.2019
-
První výstava belgického umělce Dirka Braeckmana v České republice nabízí průřez autorových děl od starších po nejsoučasnější, a byla vybrána speciálně pro tuto příležitost.
Braeckman pracující s osobitým vizuálním jazykem se zajímá především o akt nazírání a otázky spojené s obrazem jako takovým. Zkoumá jeho hranice a často zpochybňuje konvence fotografie.
V dnešní době zahlcené hlukem, tokem informací a nekonečným množstvím obrazů se při setkání s fotografickým dílem Dirka Braeckmana ocitáme v prostředí, ve kterém jako by se zastavil čas, ve světě klidu. Prostřednictvím jednotlivých děl zachycujících anonymní předměty vzbuzující tajemství i příběh, nahlížíme do prázdných místností rozličných interiérů, neurčitých prostor, setkáváme se s postavami působícími jen svojí přítomností, motivy krajiny, ale například i přefotografováním stávajících obrazů. Ač by se tak mohlo zdát, Braeckman nesvazuje svoji tvorbu s pevně danými tématy nebo cykly, jeho dílo tvoří nepřetržitý sled.
Již zmiňované ticho a zpomalení není charakteristické jen pro autorova samotná díla, ale rovněž je přítomno v rámci tvůrčích postupů. Braeckman pracuje v temné komoře prostřednictvím analogových metod, experimentuje a během vlastního zpracování negativů dociluje neustále nových obrazů. Zvolení expozice a práce s šedými tóny vyzdvihují finální charakter jeho děl.
Dirk Braeckman se narodil roku 1958 v belgickém Eeklo. V létech 1977–1981 studoval na Akademii umění v Ghentu, kde dnes žije a tvoří. Má za sebou účast na nespočtu samostatných i kolektivních výstav po celém světě a v roce 2017 reprezentoval Belgii samostatnou výstavou na 57. Mezinárodním bienále umění v Benátkách. Jeho dílo je zastoupeno v řadě soukromých i veřejných sbírek.
Tato českobudějovická výstava navazuje na poslední Braeckmanův projekt „FOCUS“, který se počátkem letošního roku uskutečnil v americkém Dallasu (The Modern Art Museum of Forth Worth).
Braeckmanovy obrazy ve své tiché síle vyvolávají řadu otázek. Nejsou specifickou výpovědí, nositeli symbolických významů a metafor, ani nevyprávějí příběh, zásadní je jejich autonomie. Divák si má vytvořit svůj vlastní příběh sám. Patrná je však nepřetržitá přítomnost tmy a pocit, jako by byly obrazy zahaleny rouškou.
Hlavním teritoriem je Breackmanovi žité okolí, z něhož čerpá náměty pro své obrazy, vyznačující se silnou atmosférou a zachycující místa nasátá poetikou i banálními kontexty.
Nelze nezmínit rovněž autorův zájem o malbu, jejíž podoba je v samotných fotografiích přítomna. K tomu autor sám uvádí: „Pracuji na svých obrazech, jako by to byly malby. Je to velice fyzické, vzhledem k přímému kontaktu s papírem a materiály, ovšem prostřednictvím fotografického postupu. To je také důvod, proč pracuji s analogovým tiskem. Je to můj nástroj a potřebuji fyzický přístup. Temná komora je jádrem tvorby mého díla a v určitém smyslu tvořím v rozporu s charakteristickými postupy fotografického média. Můj přístup je od začátku do konce impulsivní.“
S tím do jisté míry souvisí také to, že Braeckman klade velký důraz na strukturu a obrazy povětšinou nezakrývá sklem, které vnímá jako překážku pro prožitek obrazu. Obrazy tiskne želatinovo – stříbrnou technikou na barytový papír a využívá technických předností tohoto postupu se zdůrazněním detailu, ostrosti a rozsahu tónů stejně jako značné hloubky tónů.
dumumenicb.cz

Dirk Braeckman

 

Dirk Braeckman

person   born
Braeckman Dirk   15. 6. 1958    

Dirk Braeckman

institution, city, address
Dům umění, České Budějovice (České Budějovice), Náměstí Přemysla Otakara II. 38

Dirk Braeckman

person   born
Škoda Michal   30. 5. 1962    

Dirk Braeckman

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2019   Dirk Braeckman: Nie som rozprávač príbehov
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2019   Dirk Braeckman