Brána do podsvětí

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie AMB - Sbor kněze Ambrože Církve československé husitské
date of exhibition: 2020/03/03 - 2020/03/31

note:
Další vystavující umělci: Aizimen, Enzo Barchi, Claudio Bianchi, Trina Boyer, Aurelio Bulzatti, Daniele Contavalli, Cristina Falasca, Tatsuo Uemon Ikeda, Ria Lussi

Galerie AMB – Sbor kneže Ambrože v Hradci Králové se Vás dovoluji pozvat na italskou putující výstavu Brána do Podsvětí / Le Porte dell‘ Aldilà v pondělí 2. března 2020 v 17:30 hodin (3. 3. – 31. 3. 2020). Úvodní slovo bude mít kurátorka Susanna Wagner Horvatovičová a teoretička KK3 Martina Vítková. Mezinárodní výstavní projekt je pořádán ve spolupráci a pod záštitou Klubu konkretistů KK3.

Pro výstavu byli pozváni italští umělci a umělci působící v Itálii: Aizimen, Massimo Arduini, Enzo Barchi, Claudio Bianchi, Michal Blumenfeld Sagi, Trina Boyer, Aurelio Bulzatti, Daniele Contavalli, Cristina Falasca, Tatsuo Uemon Ikeda, Anna Laura Longo, Ria Lussi, Alberto Parres a Rakele Tombini. Zahájení bude doprovázeno dokumentárním videem o archeologických vykopávkách Etrusků v Itálii.

Italská výstava Brána do Podsvětí je věnována tématu duchovní dimenze podle umění starověké etruské i římské civilizace. Představuje rozdílné umělecké interpretace světa pojmenovaného Hádés a Charón, či Rajské zahrady na ostrově, symbolizující cestu duše do podsvětí. Mnoho umělců prezentuje ve svých fotografiích, figurativních kresbách a malbách současný pohled na starověkou řeckou a římskou mytologii a tehdejší náboženské přesvědčení. Další se věnují etruské pohřební ikonografii, jako je například pořádání hostin a zavřené dveře, které jsou zobrazeny uvnitř nebo venku nad etruskými hroby a vypadají podobně jako vchod do soukromého bytu. Někteří umělci ve své práci odrážejí spíše univerzální hodnoty historicky vnímaného tématu a představují v abstraktních formách, jako kruh a obdélník, či v environmentálních příkladech nepolapitelnou záhadu Času a Věčnosti. Kolektivní výstava je inspirována ohromným kulturním bohatstvím mýtů a obrazů, které charakterizuje historie a identita Itálie a středomořských zemí. Díky tomu můžeme lépe prozkoumat to, co pro nás dnes znamená duchovní čí spirituální dimenze a jak si současní italští umělci dokáží představit a zobrazit antický a neviditelný svět podsvětí.

U vchodu Galerie AMB bude umístěná prostorová instalace umělkyně Rakele Tombini, která přestavuje různé fotografické pohledy na vchod posvátné brány v archeologickém parku u Říma a zároveň ukazuje na východ z galerie-kostela, který vede ke kolumbáriu českého sboru Církve československé husitské kněze Ambrože. Slovo ´ kolumbárium´ pochází avšak z latinského ´colombarium´ (holubník) a bylo používáno již v Etruském období. Italská umělecká díla uvádějí do souvislosti reálný prostor a duchovní antické symboly a významy, které se skrývají všude kolem nás, také v unikátním funkcionalistickém kostele architekta Josefa Gočára (1925-30), který by měl být zařazen do seznamu památek UNESCO.

Brána do podsvětí

person   born
Arduini Massimo   1964    
Blumenfeld Sagi Michal   1976    
Longo Anna Laura   1973    
Parres Alberto   1953    
Tombini Rakele   1975    

Brána do podsvětí

institution, city, address
Galerie AMB - Sbor kněze Ambrože Církve československé husitské, Hradec Králové (Hradec Králové), Ambrožova 728

Brána do podsvětí

person   born
Horvatovičová Susanna   3. 1. 1976