Karel Malík: Linoryty 198? - 2015

type: autorská
place of exhibition: Galerie AMB - Sbor kněze Ambrože Církve československé husitské
date of exhibition: 2015/11/06 - 2015/11/29

note:
Text k výstavě:

Karel Haloun: Několik vět o linorytech Karla Malíka

Karel Malík, známý z působení v kapelách Babalet a Hudba Praha, ale především jako předák pražské pubrockové legendy Echt!, je bezesporu mužem mnoha talentů. Jako o skladateli, saxofonistovi, textaři a zpěvákovi o něm bude zřejmě pochybovat jen málokdo, protože tato část jeho práce je dostatečně známá poměrně široké veřejnosti. Jako zajímavého grafika ho však znají pouze ti, kdo si koupili nebo půjčili jednu z jeho knih (Trezor pro Echt!, Vnitřnosti, Chaos), které na cestu za čtenáři vybavil svými vlastními linoryty. A to je škoda, protože i v této, od hudby zdánlivě vzdálené disciplíně, zní jeho „hlas“ autenticky, aniž by se snažil maskovat svoje inspirační zdroje.

Mezi ně patří především čeští grafici Váchal, Kobliha nebo Panuška, zkušenější pozorovatel zahlédne odkazy k Daumierovi, Groszovi nebo Kentovi. Malík tvrdí, že jeho obrazy neobstojí samostatně, že jsou pevně svázány s textem, ke kterému patří, jehož titul s milou tvrdošíjností činí součást jednoho každého ze svých grafických listů. Nebudu mu to rozmlouvat, ač s ním nesouhlasím. Ostatně, to je první z důvodů, proč bych uvítal soubornou přehlídku jeho prací – ať se každý přesvědčí sám. Škodolibě se těším, že po výstavě zůstane se svým tvrzením sám.

Pokud ovšem přestanu vtipkovat, musím konstatovat, že možnost seznámit se s uměleckými aktivitami jedinců, kteří si už proslulost vydobyli v jiné oblasti, bývá osvěžující a často velmi překvapivá. Což je druhý dobrý důvod pro uspořádání Malíkovy výstavy.

A do třetice mám pro Malíkovy obrázky slabost. Je z nich patrné, že dělá to, co se líbí jemu, a nesnaží se podbízet většinovému publiku, které si vkus už dávno pokazilo zíráním na televizi a listováním v lesklých časopisech.

Zdroj: https://artalk.cz/2015/11/05/tz-karel-malik/

Karel Malík: Linoryty 198? - 2015

person   born
Malík Karel   7. 12. 1960    

Karel Malík: Linoryty 198? - 2015

institution, city, address
Galerie AMB - Sbor kněze Ambrože Církve československé husitské, Hradec Králové (Hradec Králové), Ambrožova 728

Karel Malík: Linoryty 198? - 2015

person   born
Vítková Martina   21. 7. 1968