Imitace míst

type: kolektivní
place of exhibition: Brno (Brno-město)
date of exhibition: 2009/07/01 - 2009/07/27

note:
Malinovského náměstí před Domem umění

Projekt Kontejnery umění vytváří alternativu výstavního prostoru a klasického způsobu prezentace. Dlouhodobá absence Domu Umění města Brna zapříčiněná rekonstrukcí objektu vytváří vhodnou situaci pro vytvoření náhrady. Nahrazováním, nápodobou se zabývá výstava Imitace míst, jeden ze tří výstavních projektů realizovaných během tří letních měsíců.

Výstava představí výběr mladých prostorových tvůrců, autory, kteří se věnují sochařským a prostorovým realizacím - instalacím a objektům.Vystavené práce vzniknou přímo pro tuto akci, pro prostor kontejneru a jeho okolí. U prostorové výstavy se nabízí vyjít ven ze čtyř stěn do veřejného prostoru, pracovat s venkovním pláštěm buněk a jejich vnějším okolím parku a ulice.

Martin Dašek představí rozměrnou instalaci nazvanou Dlažba. Při její tvorbě vychází z tématu "kamenné" instituce a její "pouliční" imitace. Dlažba je zde použitá jako znak solidního základu, v této podobě převedený (imitovaný) do formy prostředku hry, kdy čára ohraničuje prostor pro hru - ať už hřiště přímo určení ke hře - ke sportu, nebo např. panák nekreslený křídou na zem a sloužící k dětským hrám. . Vytvoření celého vzoru lajnovačkou používající se na vyznačení tenisových hřišť podpořuje hravost instalace. Zde se jedná o imitaci vnitřního prostoru, zároveň je zde použitý známý dekor italské renesanční dlažby který sám o sobě "imituje" prostor - kostky vystupující mimo rámec plošné dlažby.

Jana Doležalová připravila projekt Invaze/Autochton/Alochton/Synantropie, který pracuje s tématem narušování ekosystémů (zavlékání rostlinných a živočišných druhů a následky s tím spojené). Projekt si neklade za cíl pseudovědecky zkoumat a hodnotit tyto děje, klade otázky týkající se zavlečených druhů živočichů a rostlin (akát), která svou agresivní povahou mění dlouho zavedené vztahy přírodních prostředí. Pracuje se vztahy mezi invazivními rostlinami (akát) dovezeným do našich končin jako medonosné rostliny, včelami (jejich současným ohrožením). Část instalace tvoří fragmenty včelých úlů. Tato torza nejsou původní, jsou vyrobeny pro tuto instalaci, svým vzhledem mají evokovat opuštěné rozpadlé úly, které již nejsou potřebné a nakupeny na hromadu podléhají rozpadu.

Petr Krátký představí svůj projekt Pokus o samovznícení. Ten navazuje na projekt Zlatá rybka realizovaný v rámci Sympozia ART&POND na Kosmoukovském rybníku u Klenové na Klatovsku, kde autor pracoval s mystifikací. I zde bude mystifikovat a to nejen své diváky, ale také kurátorku.

Jan Krtička instaluje uvnitř stavební buňky A smontujte navazující na jeho předešlé instalace a objekty prezentované během posledního roku na výstavách v Šumperku, Jihlavě a v Praze ve studiu Bubec. Zde je záměrem vytvořit dojem výstavního stánku s nábytkem. Monochromní instalace z jednotlivých dílů nábytku ze sádrokartonu doplněné o jednoduchou liniovou kresbu objektu v jeho finálním stavu a návodem k sestavení vychází z obchodních řetězců, keré nabízí k prodeji jednotlivé díly stavebnice (postýlky či skříně).
Astrid Kruse s Mirkem Schwarzem zavěsí prostorovou instalaci sestávájící ze sedmi strojků do korun stromů či na sloupy veřejného osvětlení v parku za Domem umění, nebo na balkon Mahenova divadla. Jde o elektrické strojky na baterky, které budou rozhazovat barevné lístečky papíru. Pomocí programu je u jednotlivých strojků naprogramován interval a četnost padajících lístků tak, aby reagoval na specifika jednotlivých míst. Tato instalace bude aktivní prvních sedm dní výstavy, během kterých se prostranství stane barevnou malbou v prostoru a čase. Instalace je načasována tak, aby v pravidelných intervalech ožila a rozpohybovala prostředí kolem Domu umění.

Jana Matějková instaluje Objevování/mizení dovnitř horního kontejneru. Zkoumá světlo a přemýšlí o něm jako o znečištění. Světlo zhmotňuje do prostorové instalace. Vytváří umělou průmyslovou krajinu ve které se potkává světlo s tmou.
Realizace Lucie Scerankové I seek you odkazuje k virtuálním prostorům, které jsou sami o sobě imitací. Jsou to ne-místa, která slouží k setkávání, kde hledáme pozornost, odezvu. Záhon s nápisem z květů I seek u (v překladu hledám Tě) odkazuje k ICQ samotnému, vysázen je květem, který připomíná jeho logo. Tato instalace bude prezentována po celou dobu Kontajnerů umění na záhonu před DUmB.
Instalace Andrey Štekrové s názvem Pravý/Nepravý se zabývá pojmem původnosti. Pracuje s klasickými hodnotovými měřítky a reaguje na dnešní pluralitu myšlenkových konstrukcí. Hledá pravost nejen materiálovou. Na kašně před DUmB vyroste další tvar plynule přecházející z originálu do nápodoby, tiše parazitující, používající mimikry opršené žuly. Přebírá povrchové kvality kamene a tvarosloví kašny využívajíc přitom materiály nehodnotné, kašírky. Precizní provedení a napojení na nefunkční kašnu znejisťuje, nevšímavý divák ale ani nepostřehne, že tu cosi nesedí.

Mimikry Jany Ulehlové jsou instalací, kterou předvedla autorka již dvakrát. Vždy pečlivě nafotí výstavní prostor, jeho struktury povrchů, různé chybky (např. šmouhy na podlaze, rozlitá barva, nálepky po zdech atd.), které pak vytištěné a nalepené na kappě umísťuje do původních míst. Divák je tak nucen pozorovat prostor kolem sebe a hledat a objevovat další a další mimikry, které se odkrývají, díky malému formátu mimikrů, jen velmi obtížně dle pozornosti a soustředěnosti divákově. Pro Kontejnery Umění připravuje autorka variantu mimikrů parazitujících na artefaktech ostatních vystavujících. Nebude tedy mimikry instalovat pouze v rámci výstavního prostoru, ale využije i povrchů samotných uměleckých děl.

Hynek Vacek představí svůj projekt Ikea. Jde o objekt kříže, který využívá skladebného systému vycházející z principů Ikey. Objekt je vytvořen z imitace dřeva a navazuje na Hynkovu předešlou realizaci ukřižovaného Ježíše (tentokráte bez kříže). Ke kříži se tedy Vacek vrací, aby nalezl celistvost v rámci vizuálně dvou rozdílných projektů. Autor tedy navazuje na téma imitací materiálovou...
Instalace Roberta Vlasáka nazvaná ČEZ sound. Jde o instalaci v jednom z kontejnerů vytvořenou ze stovek reproduktorů vypreparovaných z televizorů, rádií či počítačů, které jednoduchým zapojením reprodukují zvuk 50 Hz, což je zvuk odpovídající napětí elektrické sítě. Jde o zvuk, který nás doprovází všude, kde jsou elektrické přístroje. ČEZ sound tak vytváří všudypřítomný podprahový zvuk energetických gigantů, prostřednictvím zástupu unavených reproduktorů, které se celý svůj pracovní život snažily (buzeny týmž, ale modulovaným napětím), přehlušit vlastní vrčení samotného přístroje.

http://www.designcabinet.cz/kontejnery-umeni-imitace-mist

Imitace míst

person   born
Dašek Martin   5. 1. 1981    
Doležalová Jana   2. 7. 1981    
Krátký Petr   16. 12. 1985    
Krtička Jan   20. 1. 1979    
Kruse Astrid        
Matějková Jana   2. 2. 1979    
Sceranková Lucia   15. 1. 1985    
Schwarz Mirko        
Štekrová Andrea   4. 5. 1977    
Ulehlová Jana   22. 10. 1982    
Vacek Hynek   19. 4. 1981    
Vlasák Robert   15. 5. 1978    

Imitace míst

institution, city, address
Uff!Art o.s., _, _

Imitace míst

person   born
Štekrová Andrea   4. 5. 1977    

Imitace míst

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2009   Sochy v ulicích / Sculptures in the Streets: Brno Art Open '09
tisková zpráva
  published   title (subtitle)
  2009   Kontejnery umění (Doprovodná akce přehlídky Sochy v ulicích)