Zdena Kolečnová: Messenger urbánnych krás

type: autorská
place of exhibition: Galéria Schemnitz
date of exhibition: 2019/09/28 - 2019/11/10

note:
“Každý den jsem autobusem dojížděla na střední školu – před sedmou z domova přes důl, kolem plynárny Havířskou ulicí až do krajského města. Dělníci spěchali na ranní směnu nebo se odpoledne navraceli do svých domovů. Továrna, kde ve spořádaném zástupu vystupovali a nastupovali, přeměňovala nekvalitní uhlí na plyn. Každé ráno se mi chtělo z česnekového zápachu zvracet, ale naučila jsem se zadržovat dech a nadechnout se až po té, kdy se míra zápachu v autobuse dala snést a obraz plynárny v zadním okně se pomalu vzdaloval.”

Zdena Kolečková

Klimatická katastrofa sa nezačala včera ani predvčerom vo vzdialených krajinách, ani na druhej strane našej planéty. Klimatickú katastrofu nezapríčiňujú len veľké korporácie a rozvojové krajiny. Klimatická katastrofa sa odohráva práve teraz a tu, na celej našej planéte, a to aj vďaka každému jednému z nás.

Je mi ľúto, že vás nemôžeme privítať na veselej, jednoduchej, ani povzbudivej výstave. Našou úlohou dnes nebude zapchať vám uši, ani zaslepiť oči, práve naopak. Pravdu vám povieme nahlas, jasne a bez kompromisov. Zdena Kolečková to robí až bolestivo dôsledne a dôkladne. Pre výstavu v Galérii Schemnitz pripravila dôkladnú obžalobu priestoru, v ktorom žije a pracuje.

Pred pár mesiacmi som navštívil Miami a prekvapilo ma, koľko umelcov sa vo svojej tvorbe venuje katastrofe, ktorá je pre toto mesto realitou blízkej budúcnosti. Odhady hovoria, že približne o 40 rokov bude veľká časť Miami a takmer celé Miami Beach pod vodou. Problém, je že nikto nevie presne odhadnúť rýchlosť stúpania hladiny oceánu, aj keď je nárast nielen evidentný, ale aj neustále sa zrýchľujúci. Scenár na prežitie Miami, ako ho dnes poznáme, neexistuje. Vysvetľovať miestnym, že klimatická zmena neexistuje by bolo absurdné. Rovnako, ako hovoriť o klimatickej kríze, pretože pre nich je katastrofa vlastne už realitou. Ak bude dôsledkom klimatickej zmeny vo svete katastrofa, ktorej najhorším prejavom by bola len obrovská migrácia a nič iné, už aj tak by sme mali zmeniť slovník a hovoriť otvorene o veľkom probléme. Či masívna migrácia vyvolá aj sériu iných, omnoho väčších problémov, môžeme len hádať. Umelci majú vďaka špecifickej citlivosti schopnosť komunikovať témy, ktoré bežní ľudia často nevnímajú. Pokiaľ v Miami si dnes problém uvedomujú všetci, nás klimatická zmena zatiaľ nenúti odsťahovať sa. Asi preto sú naše reakcie pomalé a vlažné.

Zdena Kolečková do Galérie Schemnitz a Banskej Štiavnice prináša témy, ktoré súvisia s jej detstvom, prostredím v ktorom vyrastala, ale aj v ktorom sa dobrovoľne rozhodla naďalej žiť aj pracovať. Témy, ktorým sa vo svojej tvorbe venuje úzko súvisia so severočeským industriálnym priestorom, kontrastujúcim s nádhernou krušnohorskou prírodou. Pohnutá história sudeto-nemeckého regiónu nesie stopy bohatej nemeckej kultúry aj komunistického drancovania. Ekologické témy sa v jej tvorbe prelínajú s príbehmi osobnej aj spoločenskej pamäte. Nie je celkom presné označiť ju za ekoaktivistku, vo svojom empatickom prístupe sa skôr venuje osobným spomienkam, príbehom a kritickej reflexii prostredia, ktoré ju obklopovalo a obklopuje. Povrchová ťažba aj chemický priemysel sa mesta Ústí nad Labem dotýkajú takmer fyzicky.

Zdena Kolečková na výstave Messenger urbánních krás predstavuje postkonceptuálne diela, ktorým napriek naliehavým témam nechýba ženská citlivosť aj kultivovaný humor. Nájdete na nej laboratórium, ktoré v reálnom čase predstavuje mieru ohrozovania života. Fascinujúce fotografie tovární realizované v rámci “narušiteľských”, “špiónskych” aktivít za podpory členov rodiny. A ak máte radi bylinkový čaj, radi vám dnes v galérii jeden predstavíme. Ak vám teda nevadí, že bude obsahovať aj vzácne chemické látky: arzén, kadmium, ortuť, olovo a polyaromatické uhlovodíky.

Juraj Čarný
www.schemnitz.sk

Zdena Kolečnová: Messenger urbánnych krás

 

Zdena Kolečnová: Messenger urbánnych krás

person   born
Kolečková Zdena   3. 11. 1969    

Zdena Kolečnová: Messenger urbánnych krás

institution, city, address
Galéria Schemnitz, Banská Štiavnica (Banská Štiavnica), Andreja Sládkoviča 53/2

Zdena Kolečnová: Messenger urbánnych krás

person   born
Čarný Juraj   1974