foto - GVU Havlíčkův Brod

Pavel Sukdolák: V čase

type: autorská
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2015/08/28 - 2015/10/04

note:
Výstava je ohlédnutím za 65 lety tvorby jubilujícího výtvarníka a rodáka z Humpolce Pavla Sukdoláka. Jeho barevné lepty vytvářejí vlastní svět, básnivý, tajemný, snový, ale bez záludností a děsu. Vyznačují se především barevným expresivním výrazem a lapidární formou. Ač každému jeho grafickému listu předchází pastelová kresba, v níž je barva pojednána ve své hmotě, měkké, roztíratelné, strukturovatelné, nelze tyto pastely považovat za pouhou přípravu, mají totiž malířské kvality. Z nich pak Pavel Sukdolák vybírá ty, které jsou vhodné k převedení do grafiky. Výstava představí výběr z tohoto jedinečného a specifického díla. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 28. srpna 2015 v 17 hodin. Na zahájení zahrají žáci dechové a smyčcové třídy ZUŠ J. V. Stamice Havlíčkův Brod. Výstava potrvá do 4. 10. 2015.
21. 9. 2015 oslaví devadesáté narozeniny stále aktivní výtvarník, humpolecký rodák a jeden z nejvýznamnějších českých grafiků druhé poloviny 20. století PAVEL SUKDOLÁK.
Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě připravila v termínu 28. 8. - 4. 10. 2015 tomuto jubilantovi výstavu výběru z jeho díla. Výstava je nejen malým ohlédnutím na 65 let jeho tvorby, ale představí i grafiky vzniklé v posledním desetiletí. Pastelové kresby a barevné lepty Pavla Sukdoláka vytvářejí vlastní svět, básnivý, tajemný, snový, ale bez záludností a děsu. Vyznačují se především barevným expresivním výrazem a lapidární formou. Ač každému jeho grafickému listu předchází pastelová kresba, v níž je barva pojednána ve své hmotě, měkké, roztíratelné, strukturovatelné, nelze tyto pastely považovat za pouhou přípravu, mají totiž malířské kvality. Z nich pak Pavel Sukdolák vybírá ty, které jsou vhodné k převedení do grafiky.
Pavel Sukdolák, absolvent ateliéru prof. Silovského na pražské AVU a dlouholetý člen SČUG Hollar se vedle zmiňované grafiky průběžně od konce padesátých let 20. stol. věnuje také ilustrační tvorbě. Ilustrace v jeho podání nejsou jen ozdobou či efektním doplňkem psaného slova, ale výtvarnou paralelou textu, ve které se snoubí jeho talent malířský s láskou k psanému slovu, což mu zajišťuje výsostné postavení v současné ilustrátorské práci. Je to dáno i tím, že výtvarně zhmotňuje pouze díla autorů, jež jsou mu blízcí a s nimiž souzní. Tak se zrodilo i několik bibliofilských skvostů, kde Sukdolákův kultivovaný krásný lept, vybraný text, dokonalá úprava a vazba, kvalitní tisk na kvalitním papíru vytváří krásné a vzácné umělecké dílo.
Pavel Sukdolák patří mezi umělce, kteří se sami příliš neprosazují a nechávají za sebe hovořit především svá díla. Své lepty dosud vytváří sám soutiskem z několika desek. Jeho niterné, symbolické lepty prozrazují čistotu, vážnost, pokoru a zodpovědnost umělce, který se nechává vést pouze vlastní cestou, aby si sám mohl svých výsledků vážit. Estetická originalita a cizelovanost jeho osobitých grafických listů mu přinesly i řadu ocenění hlavně v zahraničí.
galeriehb.cz

Pavel Sukdolák: V čase

foto - GVU Havlíčkův Brod
 

Pavel Sukdolák: V čase

person   born
Sukdolák Pavel   21. 9. 1925    

Pavel Sukdolák: V čase

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18

Pavel Sukdolák: V čase

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2015   Pavel Sukdolák: V čase (k autorovým 90.narozeninám)
plakát
  published   title (subtitle)
  2015   Pavel Sukdolák: V čase (Výstava k 90. narozeninám)