prachenskemuzeum.cz

Petr Hilský: Pastely

type: autorská
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2017/08/05 - 2017/09/30

note:
Chodba knihovny
Návraty Petra Hilského do města nad Otavou
V Prácheňském muzeu v Písku čeká návštěvníky a příznivce výtvarného umění výstava pastelů výtvarníka a hudebníka Petra Hilského. Svůj pražský domov kde pracuje, rovným dílem dělí s píseckým, kde má rodinu a kam pravidelně dojíždí.
Půvabné pastely autora si mohli písečtí prohlédnout již několikrát. Poprvé v literární kavárně RW café, posléze v Prácheňském muzeu, galerii Portyč i galerii ve Sladovně. Nyní, u příležitosti Hilského pětapadesátin, se představí výstavou s názvem „Návraty Petra Hilského – Písek, aneb Na cestě z Břevnova“, v komorním prostoru chodby knihovny PM. Již samotný název výstavy naznačuje náměty vystavených děl. Písek a pražský Břevnov. Barvami hýřící pastely autora, který svoji tvorbu a bohatou invenci rovnoměrně dělí mezi výtvarno a hudbu, si budou moci návštěvníci prohlédnout v termínu 5. 8. – 30. 9. 2017.
Zahájení výstavy se uskuteční v pátek 4. srpna od 17 hodin na nádvoří muzea. Petr Hilský si pozval ke svému vystoupení jako hosta svého hudebního kolegu, skvělého bluesmena a teoretika hudby Ondřeje Konráda a další muzikanty. Ondřej Konrád v současnosti pravidelně každé úterý v podvečer na rádiu Vltava představuje bluesovou hudbu a její interprety v pořadu „Blues z hospody a ze studia“. V minulosti moderoval v ČT skvělý hudební pořad „Na kloboučku“. Hudba a výtvarné umění od nepaměti patří k sobě a nejinak tomu bude i při vernisáži výstavy Petra Hilského.
Narodil se v roce 1962 v Praze, vyučil se sazečem a typografem a jeho neutuchající zájem o výtvarné umění ho přivedl na AMU, kde navštěvoval ateliér akad. mal. doc. Oldřicha Smutného, který absolvoval v oboru malby a kresby. Krátkodobě působil jako scénograf v Horáckém divadle v Jihlavě a následující roky a ž do současnosti pracuje jako grafik. Souběžně se intenzivně věnuje svojí autorské tvorbě a ilustraci.
Petr Hilský předkládá svým návštěvníkům díla plná bohaté barevnosti a poezie, s náměty jeho srdci blízkými, výrazně vypovídajícími o radosti z tvorby.
Irena Mašíková Konštantová

Petr Hilský: Pastely

prachenskemuzeum.cz
 

Petr Hilský: Pastely

person   born
Hilský Petr   1962    

Petr Hilský: Pastely

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Petr Hilský: Pastely

person   born
Mašíková Konštantová Irena   12. 10. 1950    

Petr Hilský: Pastely

person   born
Mašíková Konštantová Irena   12. 10. 1950    

Petr Hilský: Pastely

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2018   Návraty Petra Hilského - Písek, aneb Na cestě z Břevnova
  2018   Výstavy Prácheňského muzea