prachenskemuzeum.cz

Václav Burle: Houby Píseckých hor

type: autorská
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2020/03/01 - 2020/05/31

note:
Chodba knihovny - prodlouženo
Václav Burle (70+) během svého života stihl být skautem, trempem, vodákem, novinářem, zpravodajem nebo šéfredaktorem. Stále tvoří pro tisk (např. časopis Vesmír) a televizi (např. pořad o houbách Polopatě v ČT). Dosud zůstává fotografem, milovníkem přírody a neúnavným bojovníkem za její ochranu. Aktivně vystupuje proti rabování lesů houbaři a trhání vzácných a ohrožených hub. Zasadil se o spojení dvou významných rezervací v jednu. Aktivizoval novináře v souvislosti se stavbou amerického radaru v Brdech a i přes trestní oznámení ze strany státu usiloval o odvrácení realizace tohoto projektu. Aktuálně vede boj se státem o záchranu a ochranu kandíku psího zubu. Jeho životní i houbařské příběhy si můžete podrobněji přečíst na blogu Václava Burleho.
V osobním archívu Václava Burleho se nachází celá řada zajímavých snímků hub. Některé ze zachycených plodnic ještě na vlastní oči nespatřil mnohý mykolog. Před několika roky si Václav Burle uvědomil, že by byla škoda ponechat takové obrázky skryté očím milovníků přírody a široké veřejnosti. Před třemi roky proto sestavil dva výstavní soubory o houbách a v nedávné době spatřila světlo světa již třetí kolekce fotografií. Snímky tak v minulosti viděli například turisté na hradě Karlštejně nebo milovníci květin v botanické zahradě v Praze. Své fotografické úlovky vystavoval pan Burle také po boku slavného Jana Saudka. Jeho záhadné houby (už jste někdy našli stročkovec kyjovitý, hřib královský, korálovec jedlový nebo bondarcevku horskou?) se objevili na výstavě společně se Saudkovými portréty překrásných a tajemných žen. Oba cykly této výstavy se setkaly s velkým úspěchem.
Protože jeho manželka pochází z Protivína a oba se sem stále vrací, poznal pan Burle podrobně i houby rostoucí v Píseckých horách. Řadu z nich nejen sbíral, ale také fotografoval a výběr nejlepších snímků si můžete během března (1. až 29. 3. 2020) prohlédnout na velkoformátových fotografiích v chodbě knihovny Prácheňského muzea v Písku. Přijďte si zkrátit konec zimy a potěšit se pohledem na houby, které možná budou čekat právě na Vás v Píseckých horách, až jaro více pokročí.

Václav Burle: Houby Píseckých hor

prachenskemuzeum.cz
 

Václav Burle: Houby Píseckých hor

person   born
Burle Václav        

Václav Burle: Houby Píseckých hor

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114