prachenskemuzeum.cz

Josef Váchal: Šumava umírající a romantická

type: autorská
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2008/06/21 - 2008/08/03

note:
Galerie
Výběrová výstava z rozsáhlého díla významného českého výtvarného umělce se vztahem k Písku se konaná při příležitosti Roku oslav spisovatele Karla Klostermanna (1848 - 1923).
Nejen Šumava, ale také Písek. Nejen Josef Váchal, ale také Karel Klostermann. Vše k sobě neoddělitelně patří a spolu souvisí. Z Písku je Šumava na dohled. Vlna kopečků a vrchů se vzedme na obzoru do výrazných kopců a jedinečného pohoří. Plynulá vzestupná linie. Josef Váchal prožil v Písku dětství a rané mládí, chodil tu do školy. Vídal a vnímal Šumavu na obzoru. Vyrazil na ni záhy na malířské cesty do plenéru a ta si ho zcela získala, zamiloval si ji. Věnoval jí řadu svých prací, především však jednu ze svých největších knih plnou barevných dřevorytů a textů Šumavu umírající a romantickou. Také Karel Klostermann prožil v Písku a v nedaleké Štěkni část svého dětství a raného mládí. V Písku zahájil a zakončil svá gymnaziální studia. I on vídal Šumavu na obzoru a navštívil ji poprvé díky rodovým kořenům svého otce již jako malý chlapec. Věnoval Šumavě řadu románů a povídek, proslavil se jimi. Josef Váchal znal a cenil si Klostermannovo dílo, inspirovalo ho. Měl ke Klostermannovi blízko i pro jeho filozofické a morální názory, pro jeho lásku k přírodě a zvířatům. Ze svého obdivu a vztahu se mu vyznal ve dvou dopisech. Klostermann o generaci mladšímu výtvarníkovi odpověděl.
Šumava v podobě, jakou nám oba umělci zachytili, dnes již neexistuje, ale jejich díla nás i dnes zvou k setkání s někdejší šumavskou krásou a přírodou. Není asi lepších průvodců. Doufáme, že Vás setkání s Váchalovými díly osloví a naladí, přiměje Vás přibalit do prázdninových zavazadel nějakou Klostermannovu knih a přidá Vám na cestě Šumavou nový rozměr. A z Písku je to na Šumavu skutečně už jen kousek cesty.

Josef Váchal: Šumava umírající a romantická

prachenskemuzeum.cz
 

Josef Váchal: Šumava umírající a romantická

person   born
Váchal Josef   23. 9. 1884    

Josef Váchal: Šumava umírající a romantická

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114