prachenskemuzeum.cz

Jaroslav Urbánek: Mezi sochou a kresbou

type: autorská
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2011/04/01 - 2011/04/26

note:
Výstižnější označení pro tvorbu Jaroslava Urbánka snad nemůžeme najít. Tento mnohostranný výtvarník, patřící ke střední generaci (narozen 1959) je sice hlavním zaměřením sochař, absolvent známé kamenosochařské školy v Hořicích, neméně rozsáhlá a pestrá je však i jeho malířská tvorba. A pak, a to je důležité, právě ono „něco mezi“. Mezi sochou a kresbou.
Nenajdeme tu vlastně nic v pravém slova smyslu plošného. I kresby a plátna programově počítají se třetím rozměrem, s dotažením do výsledného tvaru v plastické podobě. Jsou to tedy vlastně sochařské kresby a studie, žijící ovšem samostatným životem. Anebo naopak, volná malířská tvorba, inspirovaná formou a strukturou sochařského materiálu a sochařskými postupy.
Ještě dál jde tento výtvarník v rozsáhlém souboru nástěnných reliéfů. Zde už se skutečně prolíná malba se sochařstvím, dokonce se sochařstvím v kameni. Plátno, dřevo, mramor, asambláž, to vše se tu doplňuje v překvapivé symbióze a v klasickém sevřeném tvaru. Někdy jsme skutečně v rozpacích, zda dílo prohlásit za obraz či za sochařský výtvor.
A konečně jsou tu sochy jako takové. Ty zas naopak přejímají leccos z malířského vidění světa. Je to mimo jiné práce s barevnými kontrasty, jakou představují například skulptury v kombinaci černých a bílých mramorů. Nebo důraz na vizuální působení přírodního materiálu, ať už je to diorit nebo křemenec. Přitom v Urbánkově tvorbě nejsou výjimkou naopak ani sochy zvýrazněné barvami.
Za pozornost stojí, že většina zde prezentovaných prací je nového a nejnovějšího data. Setkáme se tu tedy převážně s pracemi vystavenými poprvé.
V Písku vystavuje Jaroslav Urbánek již potřetí. Samostatně nebo kolektivně vystavoval také v Praze, v Roztokách u Prahy, v Lysé nad Labem, v Hořicích a v Rakovníku, mimo ČR kolektivně v Bratislavě a v Berlíně. Pravidelně se účastní sochařských a malířských sympozií v ČR a v Chorvatsku.
Jiří Slouka

Jaroslav Urbánek: Mezi sochou a kresbou

prachenskemuzeum.cz
 

Jaroslav Urbánek: Mezi sochou a kresbou

person   born
Urbánek Jaroslav   29. 1. 1959    

Jaroslav Urbánek: Mezi sochou a kresbou

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114