prachenskemuzeum.cz

Suseki

type: kolektivní
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2012/04/05 - 2012/04/29

note:
Malé výstavní síně
Jedním z nejdůležitějších aspektů tohoto umění je podmanivost kamenů. Opravdový suiseki by měl dát pozorovateli podnět, který ovlivňuje paměť, pocity, rozpoznání zvláštního místa, objektu nebo hory. Může jít například i o osobu, zvíře, dům, vodopád apod. Některé kameny nepředstavují, nereprezentují nic zvláštního či konkrétního, ale přesto struktura kamene, nebo jeho patina vyvolává zvláštní pocity, emoce při poznání, jenž nás přivádí do meditativního stavu.
Po cestě za poznáním suiseki jdou již dlouhou dobu manželé Taťjana Anatoljevna a Karel Šerákovi z Českých Budějovic. Sami se rozhodli rozšířit toto umění v České republice a dnes lze říci, že se jim dílo podařilo.Po mnoha přednáškách, organizovaných výstavách i dalších prezentací v knihách, odborných časopisech a na internetu, projevilo zájem o umění suiseki mnoho lidí.V roce 2006 se podařilo založit Českou asociaci suiseki, která má v současné době (2012) více než 30 členů.
Manželé Šerákovi říkají: Cesta za poznáním suiseki, obzvláště, když se zdolává ve dvou, je úžasná, skvělá a „hodná následování“.
Výstava suiseki je doplněna velkoformátovými fotografiemi Vladimíra Homoly.

Suseki

prachenskemuzeum.cz
 

Suseki

person   born
Homola Vladimír        
Šerák Karel        
Šeráková Taťjana        

Suseki

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Suseki

key word
suseki