foto - GVU Havlíčkův Brod

Jedinečný svět Kamila Lhotáka

type: autorská
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2013/12/12 - 2014/02/02

note:
Výstava připomínající tvorbu významného českého malíře, grafika, ilustrátora a autora filmů a knih Kamila Lhotáka (1912–1990), jehož dílo je inspirováno atmosférou liduprázdných městských periférií a opuštěnými krajinami se symboly techniky. Do dějin českého malířství se zapsal jako vrcholný představitel lyrického civilismu a magického realismu. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 12. prosince 2013 v 17 hodin. Výstavu uvede akad. malíř Vladimír Suchánek. Hudební vystoupení žáci akordeonového oddělení ZUŠ Jana Václava Stamice Havlíčkův Brod. Výstava potrvá do 2. 2. 2014.
Na závěr letošního roku havlíčkobrodská galerie připravila výstavu věnovanou tvorbě Kamila Lhotáka, jehož 100.výročí narození jsme si loni připomněli. Ač z hlediska výtvarného vzdělání byl samouk, jeho dílo je velmi kultivované a obsáhlé. Za svůj život namaloval na dva tisíce obrazů a desítky tisíc kreseb, ale věnoval se i grafice, ilustrační a filmové tvorbě. Inspiraci nacházel ve vzpomínkách z dětství, starých obrázkových časopisech, atlasech či reklamních prospektech. Ovlivnila jej i tvorba malíře Henriho Rousseaua. Miloval dopravní prostředky, svérázný svět městských periferií, letišť, ale i prvních autovrakovišť. Vedle idealizovaných krajin s horkovzdušnými balony, vzducholoděmi, starými automobily či kostitřasy v jeho dílech nacházíme i řadu lidí s různým handicapem.
Je obdivuhodné, že člověk, který v dětství trpěl komplexem zapíraného dítěte a ještě si díky onemocnění obrnou nesl celoživotní pohybový handicap, nezahořkl, ale dle pamětníků měl velký dar slova a smysl pro humor i ironii, nám svým dílem přináší radost, obdiv vědě a oslavu lidského umu.
Návštěvníci na výstavě najdou obrazy ze sbírek Galerie moderního umění v Hradci Králové, Galerie výtvarného umění v Pardubicích, Oblastní galerie v Jihlavě a grafiky ze sbírek mateřské organizace. Zastoupena bude i jeho známková tvorba.
galeriehb.cz

Jedinečný svět Kamila Lhotáka

foto - GVU Havlíčkův Brod
 

Jedinečný svět Kamila Lhotáka

person   born
Lhoták Kamil   25. 7. 1912    

Jedinečný svět Kamila Lhotáka

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18

Jedinečný svět Kamila Lhotáka

person   born
Suchánek Vladimír   12. 2. 1933    

Jedinečný svět Kamila Lhotáka

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2013   Jedinečný svět Kamila Lhotáka
plakát
  published   title (subtitle)
  2013   Jedinečný svět Kamila Lhotáka