Jiří John

type: autorská
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2020/04/13 - 2020/05/25

note:
V roce 2019 se galerii podařilo velmi významně rozšířit sbírkový fond galerie. Za stěžejní považuji zakoupení mimořádného souboru čtyř obrazů Jiřího Johna od Nadačního fondu Adrieny Šimotové a Jiřího Johna. Soubor jsme získali díky pochopení zřizovatele Kraje Vysočina a za jeho finančního přispění. Nadační fond Adrieny Šimotové a Jiřího Johna v roce 2019 uvolnil k prodeji několik obrazů z již uzavřeného a na trhu s uměním téměř nedostupného díla předního představitele české umělecké scény šedesátých let 20. století Jiřího Johna, jehož život a dílo je úzce spjato s Krajem Vysočina. Námi vybraný soubor čtyř komorních děl z vrcholného období autorovy tvorby byl nabízen jako celek, který zahrnuje dva obrazy s přírodními motivy, a dva obrazy jsou reflexí na nemocniční prostředí, které je spojeno s autorovým předčasným odchodem. Tento celek kvalitně reprezentuje výtvarnou tvorbu Jiřího Johna. Vedle této čtveřice obrazů jsme zakoupili i jedenáct tušových ilustrací stejného autora ke sbírkám poezie Františka Halase - Já se tam vrátím a Doznání.
Díky této opravdu mimořádné akvizici jsme podstatně a především velmi kvalitně doplnili tristně zastoupené Johnovo dílo ve sbírkách naší galerie, kde jsme měli pouze tři grafické listy. Nyní celý soubor tvoří jedinečný a reprezentativní celek.
Jiří John (6. listopadu 1923 Třešť – 22. června 1972 Praha), rodák z Třešti svoji životní i uměleckou dráhu uzavřel předčasně v necelých padesáti letech, ale zanechal nám po sobě celistvé a vyzrálé dílo. Patří k čelným umělcům generace, která vstoupila na českou uměleckou scénu po 2. světové válce a byla jednou z hybných sil obrodného procesu v naší společnosti, jenž začal na sklonku padesátých let a vyvrcholil takzvaným Pražským jarem 1968.
Věnoval se kresbě, malbě, ilustraci a grafice. Byl členem Umělecké besedy, skupiny UB 12 a sdružení Hollar. Od roku 1963 učil na pražské Akademii výtvarných umění kresbě.
Pocházel z chudé venkovské rodiny. Za 2. světové války se učil zámečníkem a instalatérem a pracoval ve venkovské továrně. Do Prahy na výtvarnou školu se dostal až ve dvaadvaceti letech. Studoval na Státní grafické škole u Zdeňka Balaše a v letech 1946–1951 na VŠUP u Josefa Kaplického, který jej v roce 1954 doporučil jako tvůrce památníku v Pinkasově synagoze v Praze.
Na jeho tvorbu mělo vliv především dílo Jana Zrzavého a Josefa Šímy. Díky svému talentu velmi brzy umělecky vyzrál. K jeho stěžejním námětům patřila příroda, hmota a světlo. Charakteristické pro jeho dílo je soustředěné pozorování a zachycení přírody, kdy autor viděné postupně oprošťuje a výsledkem je zobrazení přírodnin a věcí podobou lapidárně zachycených, zástupných symbolů. Vznikají tak nové krajiny, které jsou vlastně zátiší tvořená přírodními elementy, jako jsou krystaly a semena rostlin, zobrazenými však prostředky ryze výtvarnými. Později nacházel vhodné náměty pro svou malbu a grafiku i v prostředí velkoměsta, ale stěžejní zůstala příroda, věčný koloběh vznikání a zanikání, proměny hmoty a světla.
Dějiny malířství výtvarně obohatil o kombinaci malby s kresbou.
Od poloviny 60. let trpěl vleklou nevyléčitelnou chorobou a zdravotní stav měl vliv na dramatičnost jeho díla. Jemné harmonické nuance byly vystřídány čím dál většími, někdy až tvrdými kontrasty. V tvorbě meditoval nad souvislostmi života a smrti. Pro fyzickou a časovou náročnost grafiky se koncem šedesátých let přiklonil více ke kresbě.
galeriehb.cz

Jiří John

person   born
John Jiří   6. 11. 1923    

Jiří John

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18