foto - GVU Havlíčkův Brod

Společné dílo sourozenců Evy a Jiřího Brodských

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2015/02/06 - 2015/03/22

note:
-
Výstava „Společné dílo sourozenců Evy a Jiřího Brodských“ ukazuje vzájemnou inspiraci tvorby textilní výtvarnice Evy Brodské s díly jejího bratra Jiřího, restaurátora a malíře. Iniciátorem projektu byl Jiří Brodský, který některé své obrazy maluje, jak sám říká velmi úsporně. K malbě používá stará ručně tkaná plátna, která jsou oproti současným průmyslově vyráběným velmi živá. Jejich strukturu nechává záměrně na určitých místech obnaženou. Jedním z takto malovaných obrazů je dílo nazvané Návrh na gobelín. Inspirována tímto dílem utkala Eva Brodská tři gobelíny v různých variantách a to byl podnět k realizaci dalších výtvorů obou sourozenců pro tuto výstavu.
Eva Brodská je absolventkou ateliéru profesora Antonína Kybala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Věnuje se ručně tkaným gobelínům i malbě, která je pro ni v textilní tvorbě zásadní inspirací, a ve výsledné práci je malířské pojetí tapisérií jasně patrné. Inspiraci nachází v krajinných motivech. Své gobelíny tká jen z přírodních materiálů a používá tradiční řemeslné postupy. Většinou jsou zdrojem autorčiny výtvarné představy akvarely, které nejsou jen pouhou předlohou, ale obstojí i jako svébytné umělecké dílo. Ostatně Eva Brodská se striktně předlohy nedrží, ponechává si při tkaní gobelínu dostatek prostoru pro imaginaci, a definitivní formu vytváří až metodou alla prima v procesu tkaní. Výsledná díla se vyznačují lyričností a střídmou barevností. Malířské ztvárnění jim dodává svěžest výrazu, lehkost formy a působivost.
Tvorba Evy Brodské patří ke stěžejním dílům textilní tvorby druhé poloviny dvacátého století u nás a bez její účasti se neobejde žádná významná přehlídka české moderní tapiserie.
Jiří Brodský se věnuje restaurování obrazů a nástěnných maleb i volné tvorbě, při níž rád využívá živé struktury starých ručně tkaných pláten, která v náznacích a jemnými jednoduchými zásahy mění v bytostné malby, jež se blíží Eviným gobelínům.
V restaurování patří Jiří Brodský mezi naše nejuznávanější autority. Restaurování je velmi obtížná a náročná profese, která vyžaduje hluboké znalosti nejen svého, ale i dalších navazujících oborů. Restaurátor v rámci záchrany daného uměleckého díla musí vedle dokonalé znalosti pracovních postupů a dobových technologií být pečlivý, trpělivý, pokorný, ale musí mít i výtvarný talent a intuici. V této práci musí plně respektovat autora i dílo samotné, nemůže zde uplatňovat vlastní tvůrčí invenci. Tu může naplno rozvinout ve volné tvorbě, která je mnohostranná, zahrnuje malby, kresby i trojrozměrná díla. Inspiruje se díly starých mistrů ze své restaurátorské praxe. Využívá v ní různé umělecké finesy a rafinované postupy, jako například kontrasty mezi využitím lazur a sytých tónů a jemných přechodů mezi nimi. Aplikace těchto technik spolu se sofistikovanou kompozicí na pomezí abstrakce a figurace dodává jeho obrazům ojedinělý, kultivovaný ráz.
Své zaujetí přírodou a materiálem prezentuje nejen ve svých objektech, ale i malbě. Pro jeho dílo je typická suverénní zkratka, náznak a střídmost.
galeriehb.cz

Společné dílo sourozenců Evy a Jiřího Brodských

foto - GVU Havlíčkův Brod
 

Společné dílo sourozenců Evy a Jiřího Brodských

person   born
Brodská Eva   23. 3. 1937    
Brodský Jiří   27. 2. 1941    

Společné dílo sourozenců Evy a Jiřího Brodských

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18

Společné dílo sourozenců Evy a Jiřího Brodských

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2015   Společné dílo sourozenců Evy a Jiřího Brodských
plakát
  published   title (subtitle)
  2015   Společné dílo sourozenců Evy a Jiřího Brodských