2x krajina. Jana Bauerová: Fotografie, Michal Rádl: Olejomalby

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2007/06/15 - 2007/07/15

note:
Pardubický rodák Michal Rádl (*1967) představí v prostorách galerie především své nejnovější olejomalby z let 2006 a 2007. Tento absolvent pražské výtvarné akademie se už ve své diplomové práci „Mezi akcí a malbou“ (1997) věnoval vzájemnému ovlivňování těchto dvou oblastí výtvarné tvorby. I dnes se prostřednictvím svých děl pokouší dokázat, že malba v plenéru není anachronismem a má své nezastupitelné místo v krajinářské tvorbě.
Sám sice využívá i možností fotografie. Jako noční chodec či výletník se však snaží jednotlivé dojmy z různých krajin uchovávat především v mysli a znovu je pak interpretovat pomocí barev a plátna. Maluje místa důvěrně známá, s nimiž jsou spjaté jeho osobní prožitky. Často je zaujat industriálními objekty nebo užitkovými předměty, které už našly v krajině své místo. Naopak lidský prvek se v jeho obrazech příliš neobjevuje. Divák tak má příležitost vnořit se do obrazů osvětlených zajímavým světlem a věnovat více své pozornosti neživým věcem, které nás v reálném světě obklopují, ale které už natolik zevšedněly, že je téměř nevnímáme.
Svou tvorbou se bude prezentovat i fotografka a písničkářka z Čáslavi, Jana Bauerová, která náměty svých fotografií vhodně doplní krajinomalby pana Rádla. Oba autory pojí nejen zaujetí pro krajinu, ale i vzájemné přátelství a písničkářská tvorba.
Jana Bauerová zaznamenává na svých fotografiích různá známá místa České republiky. Nejedná se však o pouhý dokumentační záznam daného místa / památky. Pomocí různých rekvizit a náhodných kolemjdoucích dává na první pohled známé stavby do nových souvislostí a nutí diváky k zamyšlení nad jejich dnešním významem pro společnost. Návštěvníci z řad turistů tak mohou na základě vlastních zkušenosti zhodnotit, jak sami vnímají zdokumentovaná místa - stejně jako v případě obrazů Michala Rádla.
Hana Venzhöferová, galeriehb.cz/cs

2x krajina. Jana Bauerová: Fotografie, Michal Rádl: Olejomalby

person   born
Bauerová Jana   1966    
Rádl Michal   20. 11. 1967    

2x krajina. Jana Bauerová: Fotografie, Michal Rádl: Olejomalby

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18

2x krajina. Jana Bauerová: Fotografie, Michal Rádl: Olejomalby

plakát
  published   title (subtitle)
  2007   2x krajina (Jana Bauerová: Fotografie, Michal Rádl: Olejomalby)