Intersalon AJV 2020: 24. ročník mezinárodní přehlídky současného umění

type: kolektivní
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2020/06/30 - 2020/11/08

note:
Galerie, bez vernisáže
Členové Asociace jihočeských výtvarníků (AJV) vystaví své práce v Galerii Prácheňského muzea. Putovní výstava, jež nese název INTERSALON, má mnoha letou tradici a AJV na ní navazuje spolupráci i se zahraničními umělci.
-
Co je INTERSALON?
Asociace jihočeských výtvarníků každoročně organizuje mezinárodní přehlídku současného výtvarného umění s názvem INTERSALON. Prvotní idea, která vznikla již před čtyřiadvaceti lety, byla iniciována z potřeby našich umělců, konfrontovat svou tvorbu se zahraničními kolegy. Jsem velmi rád, že jsme tuto tradici udrželi, protože znám mnoho projektů, které po pár letech skončí. INTERSALON se postupně stal jednou z nejrozsáhlejších výstav, která prezentuje více uměleckých oborů.
Každoročně pořádané výstavy jsou vždy na určité téma. Jaké zadání měli výtvarníci pro tento rok?
Pro letošní 24. ročník jsme vybrali téma Čas a rozměr obrazů 50 x 70 cm. Inspirací nám byly hodiny umístěné v Prácheňském muzeu v Písku, kde bude 24. ročník INTERSALONU realizován. Myšlenka zaměřit INTERSALON na určité téma, či dát vystaveným dílům jednotný rozměr vznikla asi před 10 lety. Do té doby se jednalo opravdu o salon, kde každý umělec prezentoval svou tvorbu. Aby však výstava byla pro diváky ještě přitažlivější, začali jsme uvažovat o úkolech, či tématech. Je více důvodů proč jsme se pro takovéto řešení rozhodli. Za prvé je to pro mnoho autorů výzva, jak se s daným zadáním vypořádá. Já sám musím říct, že na mně to má vyloženě pozitivní dopad a jsem vždy překvapen, že se zabývám tématem, které bych bez této výzvy nehledal. Za druhé jsou to díla opravdu čerstvá a ne vytažená z archivu. Téma jsme vyhlašovali v únoru a musím říct, že nikdo netušil, co se vlastně stane v březnu. Samozřejmě mimořádná opatření zasáhla i INTERSALON. Dlouhou dobu jsme byli v nejistotě, zda získáme grantovou podporu. Musím poděkovat hejtmance Jihočeského kraje Ivaně Stráské, protože výstavu i přes všechna omezení opět podpořil Jihočeský kraj.
Kolik výtvarníků se tento rok účastní výstavy INTERSALON?
Pro výstavu v Písku bylo vybráno více než čtyřicet autorů z Čech, Německa, Rakouska, Itálie, Rumunska a Moldávie. A z výtvarných disciplín se mohou návštěvníci těšit na opravdu pestrý výběr. Zastoupeny budou obory: malba, kresba, grafika, plastika, ale i design.
Na výstavě INTERSALON budou prezentovat svoji tvorbu i zahraniční autoři. Můžete představit některé z nich?
Za zmínku určitě stojí univerzitní profesor Hans Benesch, předseda Profesního sdružení umělců Dolního Bavorska Hubert Huber, Z rumunských kolegů bych rád upozornil například na uznávaného malíře Liviu Nedelcu, jež je umělec dokonale naladěný na postmoderní horizont dnešního světa jak o něm říká kritik umění Valentin Ciuca.
Na otázky odpovídal předseda AJV Mgr. Vít V. Pavlík, prachenskémuzeum.cz
-

Intersalon AJV 2020: 24. ročník mezinárodní přehlídky současného umění

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Intersalon AJV 2020: 24. ročník mezinárodní přehlídky současného umění

person   born
Měřičková Martina