Loretta Lau: Konfese

type: autorská
place of exhibition: Galerie Národní technické knihovny (Galerie NTK)
date of exhibition: 2020/08/27 - 2020/09/27

note:
Loretta Lau se již v předešlých dvou letech představila pražskému publiku několika angažovanými performancemi. V centru DOX vzdala svou performancí, během které si nechala oholit hlavu, hold čínskému disidentovi, držiteli Nobelovy ceny za mír, Liou Siao-Po. Na piazzetě Národního divadla svou akcí Memory Eraser připomněla události roku 1989 na Náměstí nebeského klidu v Pekingu. Opakovaně se také zúčastnila studentské přehlídky Pokoje.

Výstava KONFESE v Galerii NTK představuje několik projektů Loretty Lau, v nichž autorka specifickým poetickým a výrazně estetizovaným způsobem reflektuje politicky citlivá témata, počínaje coronavirovou krizí, sociálním odloučením a geopolitickými souvislosti této výjimečné situace, přes aktuální hongkongské protesty proti upevňování centrální čínské státní moci, až po roli ženy-umělkyně v současné společnosti. Spojujícím elementem prezentovaných performancí či instalací je fenomén zpovědi (konfese) – buď ze strany autorky, nebo ze strany participujících diváků. Často se objevuje technika meditace, vycházející

z asijských duchovních učení, ale také forma výrazového tance, jehož inspirační zdroje můžeme hledat jak ve východoasijském, tak euroamerickém kulturním prostředí, v neposlední řadě je patrná také práce s vizuálními kódy typickými pro globálně rozšířenou západní popkulturu. Toto míchání vlivů z různých kulturních diskurzů je ostatně příznačné pro celou tvorbu umělkyně pocházející ze země, která svou historickou zkušeností stojí na pomezí dvou impérií – Číny a Velké Británie.

Loretta Lau k výstavě přizvala několik uměleckých přátel, kteří se tvůrčím způsobem podílejí na dokumentaci jejích akcí. Nejbližším spolupracovníkem je kameraman Jakub Zajíček, který pravidelně pořizuje spektakulární videozáznamy z Lorettiných performancí, dále hudební skladatel Barry Wan a skupina fotografů - Zara Wildmoons, Juan David Cevallos, Hoi Man, Jan Černý.

Ústředním dílem prezentace v Galerii NTK je velkorysý projekt „Confession Of Virus Isolation Days19 (COVID-19)“. Autorka v jeho rámci oslovila 167 lidí různých profesí z nejrůznějších konců světa k dialogu. V období nejtvrdší karantény Loretta navazovala kontakt s oslovenými osobami prostřednictvím počítačových sítí a denně tak nahrávala až dvacet rozhovorů na téma odloučení a izolace. Během těchto distancovaných rozhovorů umělkyně současně pracovala na rozměrném plátně, na nějž postupně malovala portréty zpovídaných účastníků. Kromě tohoto třináctimetrového hromadného portrétu Loretta na výstavě prezentuje 9 hodin záznamu ze všech 167 rozhovorů. Během vernisáže výstavy proběhne předpremiéra hodinového filmu dokumentujícího celý projekt.

Červenomodré tisky rozmístěné v prostoru přízemi galerie jsou dalším projektem pracujícím, v poněkud ironické rovině, s globální covidovou kauzou. „V průběhu pandemie po celém světě eskalovaly restrikce a policejní brutalita. Vlády začaly zneužívat strach svých vlastních občanů. Naše panika je mnohem děsivější, než virus sám o sobě,“ uvádí hongkongská umělkyně na vysvětlenou k instalaci sestávající z velkoformátových dvoubarevných obrazů s názvem „Political Panic“. Návštěvník výstavy obdrží v souvislosti s touto instalací speciální barevný ochranný anticovidový štít v červené nebo modré barvě, s anglickým nápisem Panika, respektive Politika. Zvolený štít potom příslušným způsobem determinuje jeho vnímání zobrazené reality.

Kontinuálním tématem práce Loretty Lau je politická situace v jejím rodišti Hongkongu. V díle „This Violet is Devil“ umělkyně reaguje na fialové transparenty, prostřednictvím kterých hongkongská policie na demonstracích upozorňuje protestující občany na riziko postihu vyplývající z šíření separatistických myšlenek. Loretta během performance, jejíž forma stojí na pomezí patetického výrazového tance a módního photoshootingu, přenáší text tohoto transparentu pomocí štětce a fialové barvy na své tělo.

Akce Loretty Lau „Whisper – to little Ilona“ byla natočena během studentského symposia UMPRUM na vrchu Kalvárie v Ostrém u Ůštěku v severních Čechách. Ůstředním motivem tohoto happeningu, do kterého byli zapojeni také diváci, je monolog umělkyně k nenarozenému dítěti. Loretta zde tematizuje vnitřní konflikt ženy-umělkyně, spočívající v Sophiině volbě mezi uměleckou kariérou a rolí matky.

Jako součást vernisáže výstavy KONFESE je naplánována také živá performance „Discourse“, během které umělkyně pracuje s konfrontací záznamů státnických projevů dvou politiků, kteří v jejích očích stojí na opačných pólech politického spektra – na jedné straně je to televizní vystoupení současného čínského prezidenta Si. Ťin-pchinga a na druhé projev čerstvě zvoleného československého prezidenta Václava Havla z počátku devadesátých let.

Kurátor: Milan Mikuláštík
Zdroj: https://www.techlib.cz/cs/84122-27-8-2020-27-9-2020-loretta-lau-konfese

Loretta Lau: Konfese

institution, city, address
Národní technická knihovna, Praha, Technická 6

Loretta Lau: Konfese

person   born
Mikuláštík Milan   28. 7. 1975    

Loretta Lau: Konfese

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2020   Loretta Lau: Konfese