Petr Nikl: Švábení

type: autorská
place of exhibition: Galerie Kaplička
date of exhibition: 2015/09/16 - 2015/10

note:
Barokní kaplička uprostřed sídliště Mšeno se probouzí k novému životu. Spolku PLAC se po dvou letech příprav podařilo zrealizovat záměr proměnit léta opomíjenou kapličku v galerii současného umění. Svou činnost galerie odstartuje výstavou Švábení jednoho z nejvýraznějších českých výtvarníků Petra Nikla. Vernisáž se uskuteční 16. září od 18 hodin a nabídne návštěvníkům možnost sledovat hemžení mechanických švábů, kteří dají pod taktovkou umělce vzniknout spontánní automatické kresbě. Živou performanci autor uvede hudebním vystoupením.

Otevřením galerie se spolku PLAC podařilo zrealizovat jeden z návrhů na zkvalitnění veřejného prostoru města, které vznikly v rámci akce Městské zásahy Jablonec nad Nisou už v roce 2013. O záchranu chátrající kapličky se před časem zasadil recesistický Pánský klub přátel šachu, který objekt na své náklady zrekonstruoval a předal zpět vlastníkovi, městu Jablonec.

Ke znovuvzkříšení odsvěcené kapličky bylo po letech zapotřebí drobných úprav, které tentokrát provedli a zaplatili členové PLACu. „Proměnou kapličky v nevšední prostor věnovaný současnému umění, jsme se pokusili z míjeného objektu udělat nový středobod sídliště,“ říká architekt Jakub Chuchlík, autor námětu a jeden z iniciátorů projektu. Zároveň však dodává: „kaplička by si zasloužila rozsáhlejší stavební úpravy, kromě opravy fasády by ve své nové funkci potřebovala například stálé připojení k elektřině.“ Grafik a koordinátor projektu Jan Picko k tomu doplňuje: „chtěli bychom do kapličky přivést to nejzajímavější, co současné vizuální umění nabízí. Elektřina by výrazně rozšířila programové možnosti galerie i směrem k audiovizuálním projektům šitým kapličce na míru.“ Město přispělo spolku na realizaci letošního výstavního programu, s investicemi do objektu ale vyčkává, do konce roku zapůjčilo PLACu kapličku na zkoušku.

Jablonecké Švábení volně navazuje na úspěšnou výstavu Hra o čas, kterou Petr Nikl realizoval v Městské knihovně GHMP, a další průběžnou výstavu Švábení / Broučí práce, jíž zahajovala svou činnost rovněž pražská Galerie Pellé.

Ve skromném prostoru Galerie Kaplička budou švábi pracovat během úvodního večera. Vernisáž otevře všestranný umělec nejprve hudebním vystoupením, následovat bude samotná performance: celý půdorys podlahy kapličky pokryje kresba na bílém papíře, posypaném barevným pigmentem. V průběhu akce budou pigment roznášet a kresebně rozviřovat svými stopami malí mechaničtí broučci. Petr Nikl k tomu dodává: „Moje role na této instalaci je být pouze pomocným pastevcem brouků. Výsledkem bude automatická kresba uvolňující představivost diváků.“ Hotovou kresbu, tak jak ji švábi na podlaze kapličky zanechají, si budou moci diváci prohlédnout prosklenými dveřmi až do konce října, kdy bude představena nová expozice.

Petr Nikl: Švábení

person   born
Nikl Petr   8. 2. 1960    

Petr Nikl: Švábení

institution, city, address
PLAC o.s., Jablonec nad Nisou (Jablonec nad Nisou), Mírové náměstí 492/11