Procesuální instalace

type: kolektivní
place of exhibition: Malostranské náměstí
date of exhibition: 2017/01/30 - 2017/02/26

note:
-
Procesuální instalace je ve své výchozí fázi tvořena téměř čtyři metry vysokým ledovým kvádrem a nádrží o průměru šest metrů. V závislosti na okolní teplotě sloup taje a postupně plní nádrž. Instalace pracuje s tématem vhodného „klimatu“ pro vznik či zánik památníku ve veřejném prostoru.
Dílo je koncipováno nejen „na míru“ svému prostoru, Malostranskému náměstí, ale také aktuálnímu ročnímu období. Podobně jako se naše instalace mění vlivem klimatických podmínek, mění se sdílené ideje ve společnosti, ale především umělecký jazyk, jímž jsou tyto ideje sdělovány. Rádi bychom poukázali na nutnost vstupovat do veřejného prostoru s maximální vnímavostí vůči ideovému i prostorovému kontextu místa, ale také na nezbytnou potřebu vyjadřovat se aktuálním uměleckým jazykem.
Dílo vzešlo z neformální soutěže studentů Ateliéru intermediální tvorby II Akademie výtvarných umění v Praze, kterou inicioval kurátorský tým Galerie hlavního města Prahy. Vlastní realizace pak proběhla ve spolupráci s Magistrátem hl. města Prahy a Institutem plánování a rozvoje Prahy.
Na instalaci sloupu bylo třeba přivézt a poskládat téměř čtyři tuny ledu. Vzhledem k příznivému vývoji počasí mohl být led vyřezán z rybníka Kumšík u Dublovic na Sedlčansku a přímo na náměstí sestaven do neutrálního tvaru kvádru.
avu.cz, 13.8.2021

Procesuální instalace

 

Procesuální instalace

person   born
Chlanda Martin   18. 3. 1984    
Magrot Artur   18. 5. 1985    
Rajnoch Jakub   30. 11. 1978    

Procesuální instalace

institution, city, address
Akademie výtvarných umění, Praha, U Akademie 4
Galerie hlavního města Prahy, Praha, Staroměstské náměstí 605/13

Procesuální instalace

dopisnice/pohlednice
  published   title (subtitle)
  2021   Martin Chlanda, Artur Magrot, Jakub Rajnoch: Procesuální instalace (Malostranské náměstí, Praha, 30.1.-23.2.2017)