GutGut Otevřené

type: kolektivní
place of exhibition: Dům umění
date of exhibition: 2021/10/15 - 2021/11/14

note:
Náš ateliér se nachází v parteru bytového domu v populární bratislavské čtvrti. Pokud to počasí dovoluje, což je asi 300 dní v roce, máme dveře otevřené do ulice. Známe všechny „postavičky“ ze čtvrti. Popíjejí a vedou nekonečné debaty o všedních tématech u večerky v sousedství. Často se stává, že se u nás jen tak někdo zastaví na kus řeči a kávu. Případně si nás spletou náhodní kolemjdoucí s kavárnou. Do ulice máme velké výklady. Okno ze zasedací místnosti směřuje do dvora, kde sousedé suší prádlo. Jsme propojení s životem na ulici i ve dvoře. Kdokoliv může vidět nás a naopak.
Stejný kontakt hledáme i ve své práci. Znejistit typologické stereotypy a zažité hranice privátního a kolektivního prostoru v různých měřítkách a typologiích. Máme rádi strohost, jednoduchost a účelnost, ale zároveň hravost a rozvolněnost. S materiály nakládáme volně a s lehkostí, často až kolážovitě. S oblibou vertikálně či horizontálně propojujeme prostory se záměrem rozšířit sdílený prostor. Projekt rekonstrukce industriálního objektu Mlynica pracuje s vertikálním propojením různých funkcí a Loft na Živnostenské nebo soutěžní návrh na lázně Grössling rozvíjejí horizontálně vrstvený plán. Revitalizace panelového domu v Rimavské Sobotě prostřednictvím nových zavěšených balkonů nastavuje možnost blízkého kontaktu a interakce mezi sousedy a otevírá tak možnost tvorby vztahů a komunitního bydlení.
Tento pohled na sdílení prostoru a jeho odraz v procesu tvorby nám byl odjakživa blízký, možná prožitý v dětství na zápraží, na dvorech za domy, anebo v zahradách bez plotů. Stal se nedílnou součástí naší architektonické tvorby a zároveň se odráží i v každodenním životě našeho ateliéru. Princip hledání kontaktu a stírání hranic aplikujeme ve všech měřítkách, ať už je to projekt malé chalupy či bytového domu.
I proto jsme tady. Otevíráme na měsíc náš ateliér přímo zde v galerii a otevíráme tak možnost nahlédnout do každodenního procesu tvorby architektury návštěvníkům. Stáváme se živou expozicí. Prostorová a provozní koláž veřejně přístupného prostoru galerie a kreativního prostředí architektonického ateliéru narušuje pomyslnou hranici mezi veřejným a soukromým. Dveře máme otevřené. Vítejte
GutGut je zkušený, názorotvorný a inovativní slovenský architektonický ateliér pod vedením architektů Štefana Polakoviče a Lukáše Kordíka, který se věnuje tvorbě od malých intervencí přes navrhování budov až po městské plánování. Jejich známé realizace jako bytový dům na Dunajské ulici v Bratislavě, rekonstrukce panelového bytového domu v Rimavské Sobotě, chatky u Seneckých jezer nebo konverze industriálního objektu Mlynica v Bratislavě se opírá o mezinárodní zkušenost a zároveň reagují na lokální kontext a historii. GutGut je aktivní i ve veřejné sféře jako spoluorganizátor festivalu DAAD (dny architektury a designu) v Bratislavě, který umožňuje kritický diskurz o lokálních problémech na mezinárodní platformě. GutGut je laureátem ceny ARCH a vícenásobný laureát Ceny za architekturu CE-ZA-AR. V roce 2019 byl jejich projekt Mlynica vybraný mezi 40 nejlepších projektů na cenu Mies van der Rohe Award a rovněž získal národní cenu BigMat Slovenkso 2019. Kromě již zmiňovaného studia v Bratislavě otevřeli před nedávnem rovněž svojí pobočku v Praze.
Štefan Polakovič je architekt, urbanista a spoluzakladatel ateliéru GutGut s poměrně rozvětvenou působností. Ve své tvorbě nabízí od počátku názory přesahující tradiční řešení. S návrhem funkčně i typologicky vrstvené obytné struktury se stal laureátem ceny Europan 5 (New housing landscapes, travel and proximity) v košických Ťahanovcích. Od roku 2013 se věnuje i pedagogické činnosti na Fakultě architektury v Bratislavě, kde vedl Ústav architektury občanských budov. V současnosti působí na Fakultě jako hostující profesor v rámci vertikálního ateliéru Polakovič/Bátor.
Lukáš Kordík je architekt, urbanista a rovněž spoluzakladatelem atelieru GuGut. Absolvoval studium na Fakultě architektury STU v Bratislavě a École Nationale d'Architecture de Lyon. Působil jako asistent ateliéru III na Katedře architektonické tvorby VŠVU a jako hostující pedagog na FAST v Bratislavě. V roce 2019 vedl Atelier Kordík na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Vedle práce ve vlastním ateliéru byl jedním se zakládajících členů sdružení OFCA (Office for collaborative architects), které zjednodušovalo knowledge transfer neformální profesionální komunity jako pokračování setkání v rámci evropského výzkumného projektu City Visions Europe. O své práci přednáší doma i v zahraničí.
dumumenicb.cz

GutGut Otevřené

institution, city, address
Dům umění, České Budějovice (České Budějovice), Náměstí Přemysla Otakara II. 38

GutGut Otevřené

person   born
Škoda Michal   30. 5. 1962    

GutGut Otevřené

institution, city, address
GutGut, Bratislava (Bratislava), 29. Augusta 2281

GutGut Otevřené

pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2021   GutGut Otevřené