Tichý křik (Trienále SEFO 2021)

type: autorská
place of exhibition: Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění
date of exhibition: 2021/09/17 - 2021/12/12

note:
Proluka SEFO

V živelně se proměňující společnosti nás technologie a nová média denně obklopují téměř na každém kroku. Je proto nasnadě, že mnoho lidí fascinují a vedou ke zkoumání jejich hranic a možností při spoluutváření známého světa. V pojetí Dana Gregora není technologie nikdy pouhou atrakcí. Technologie nenahrazuje člověka, vždy slouží k dialogu a vybízí k interakci. Bez živého člověka je zkrátka mrtvá.
Na základě své předchozí práce byl Dan Gregor cíleně osloven pro Tichý křik (Silent Scream). Je jeho novou interaktivní autorskou instalací vytvořenou adresně pro prostor tzv. proluky, kde se bude v průběhu Trienále také dlouhodobě odehrávat. Jak veřejnost ví, jde o místo určené pro stavbu nové budovy Středoevropského fóra (SEFO). Samotná instalace je založena na softwaru transformujícím lidský hlas (v češtině i angličtině) v psaný text, který Dan Gregor vyvinul společně s programátorem Václavem Opekarem.
Tichý křik je zejména o tom, co si občas každý z nás nosí v hlavě a třeba si to jen v duchu šeptá pro sebe. Často ani nemusí chtít, aby to někdo slyšel. Ale co kdyby se vaše slova „zhmotnila“ a mohli jste se na ně s odstupem podívat? Tímto způsobem zaplníte prostor proluky vlastními významy! SEFO nemusí stát, a přesto je! Umístění instalace na toto místo také nabízí možnost čistě vizuální a intimnější formy vox populi. Na architektonickém řešení vstupu do proluky pro Tichý křik a pojednání jeho okolí se budou podílet studenti brněnského VUT pod vedením Nicol Galeové.

Kurátor: Petr Dvořák

Tichý křik (Trienále SEFO 2021)

person   born
Gregor Dan   1979    

Tichý křik (Trienále SEFO 2021)

institution, city, address
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc), Denisova 47
Vlastivědné muzeum, Olomouc (Olomouc), Náměstí Republiky 5

Tichý křik (Trienále SEFO 2021)

person   born
Dvořák Petr        

Tichý křik (Trienále SEFO 2021)

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2021   Trienále SEFO 2021: Universum / SEFO Triennal 2021: Universum
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2021   Komunitní a partnerské SEFO