Všetko o Verone?

type: autorská
place of exhibition: Nitrianska galéria (1999- )
date of exhibition: 2018/09/12 - 2018/11/04

note:
-
Monografická výstava českej fotografky, maliarky, performerky Veroniky Šrek Bromovej je doteraz najväčšou monografickou prezentáciou v našom prostredí.
Monografická výstava českej fotografky, maliarky, performerky Veroniky Šrek Bromovej je doteraz najväčšou monografickou prezentáciou v našom prostredí. Projekt „Všetko o Verone?“ predstavuje návštevníkovi galérie cez vybrané diela jej prácu s telom a telesnosťou. Od starších, dnes už ikonických diel 90-tych rokov minulého storočia až po novšie realizácie späté so životom v usadlosti „Chaos“.Vo vybranom priereze diel z rôznych období tvorby autorky zameraných hlavne na optiku vnímania „body artu“ prinášame možnosť pochopiť a vidieť silne femínne premeny ženy – umelkyne.
Drsnú estetiku práce s telom preplieta do rôznych až snových, mystických a mytologických alegórií o sebe samej. V tvorbe umelkyne je čitateľný odkaz ženy o ženstve – ženách – pre ženy – pre mužov – o mužoch. Ťažiskovo sa zameriava na seba samú, (auto)štylizáciu, (auto)portrét využívajúc rôzne druhy médií.
Dielo Veroniky Šrek Bromovej by sa dalo spodobovať s tvorbou svetových autorov akými sú napr. Cindy Sherman, Orlan, Pierre et Gilles, Gilbert ang George, ci Catherine Opie.
„Všetko o Verone?“ je interpretáciou tvorby autorky, ktorá cez chaos vonkajší, či vnútorný, (v ktorom ako bytosti žijeme, prežívame, zároveň hľadáme, pátrame) odkrýva túžbu po vnútornej slobode a kráse v sebe samom.
Veronika Šrek Bromová (1966) študovala v rokoch 1987–1993 v grafickom ateliéri J. Šalamouna na UMPRUM v Prahe. Pedagogicky pôsobila ako vedúca Digilabu AVU v Prahe (2001), a na Škole nových médií AVU v Prahe (2002–2011). Má za sebou nesmierne bohatú výstavnú činnosť doma i v zahraničí Napr. reprezentovala Českú republiku a Slovenskú republiku na 48. Benátskom bienále v Benátkach (1999) Absolvovala rôzne psychoterapeutické školenia a workshopy. V súčasnosti žije na usadlosti Chaos v českej Vysočine.
nintrianskagaleria.sk

Všetko o Verone?

person   born
Šrek Bromová Veronika   12. 8. 1966    

Všetko o Verone?

institution, city, address
Nitrianska galéria (1999- ), Nitra (Nitra), Župné námestie 3

Všetko o Verone?

person   born
Kasaj Poláčková Ľudmila   16. 7. 1983