Miroslava a Vladimíra Večeřovy: Západ v ledovci

type: kolektivní
place of exhibition: Entrance Gallery
date of exhibition: 2021/08/14 - 2021/09/26

note:
V jednadvacátém století je zdravý životní styl na vzestupu víc než kdy dřív – lidé se stávají svými vlastními lékaři, když hledají na internetu diagnózu pro svoje potíže i léčebná doporučení, lékárny praskají ve švech díky regálům plným výživových doplňků a průmyslově vyráběných přípravků, na které ani není potřeba předpis. Obchod s léčivy všeho druhu představuje zřejmě nevytěžitelnou zlatou žílu. Stále víc lidí, kteří žijí zcela obklopeni vymoženostmi moderní doby, si ale začíná znovu uvědomovat sílu přírody, její léčivé schopnosti a relativní soběstačnost, kterou nabízí.
Ve své instalaci v galerii Entrance vytvořily sestry Miroslava a Vladimíra Večeřovy jakousi laboratoř, kde vznikají výluhy pro přírodní apotéku. Zavěšené skleněné nádoby (vytvořené na míru přímo pro výstavu ve spolupráci se SKLO Andělová) evokují alchymistickou dílnu nebo obří kukly v nichž dochází k magické proměně – květy, listy a stonky léčivých rostlin ponořené v oleji jsou v prostoru bývalé oranžerie vystaveny slunci, které z nich vytahuje jejich sílu. Jde o tradiční proces nazývaný macerace. Louhování trvá několik týdnů, během nichž se proměňuje barevnost tekutiny v nádobách a roste účinnost macerátu, který umělkyně v závěru výstavy rozdistribuují návštěvnicím a návštěvníkům.
Pro sestry Večeřovy je příroda nejen neutuchajícím zdrojem inspirace či ekologicky šetrných materiálů pro uměleckou tvorbu, ale především každý den uvědomovaným rámcem vlastní existence, zdrojem životní energie, z nějž lze čerpat a o nějž chtějí na oplátku pečovat. Jejich současná výstava se nehodní za novotami a objevy, ale naopak vzdává hold tradičním postupům a znalostem o bylinách, které se pro své schopnosti využívají už stovky nebo tisíce let. Umělkyně léčivky sbíraly na vlastních zahradách, na loukách, u přátel a sousedů nebo přímo v zahradách Břevnovského kláštera a samotný tento proces jim umožnil sblížit se (znovu) s lidmi ze svého okolí. Abychom mohli utrhnout a okusit léčivé plody přírody nemusíme se vydávat daleko – nemusíme ale skončit ani u balených produktů v lékárně či obchodu. Vyrazit ven, nasbírat a zpracovat byliny podle nejvhodnější roční a denní doby, čekat a pozorovat, jak výluhy zrají – to vše má svoje vlastní kouzlo a určitou terapeutickou kvalitu. A také svou krásu. Výstava Západ v ledovci tuto krásu zpřítomňuje a připomíná nám, že kouzlo můžeme najít i v těch nejobyčejnějších věcech.

Miroslava a Vladimíra Večeřovy: Západ v ledovci

person   born
Večeřová Miroslava   1985    
Večeřová Vladimíra   25. 2. 1988    

Miroslava a Vladimíra Večeřovy: Západ v ledovci

institution, city, address
c2c Kruh kurátorů a kritiků, Praha, Za Strahovem 431/19
Entrance Gallery, Praha, Markétská 28/1, Praha 6 – Břevnov

Miroslava a Vladimíra Večeřovy: Západ v ledovci

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2021   Miroslava a Vladimíra Večeřovy