Ladakh

city: _
address: _
state: Indie (India)

notes:
Ladak nebo Ladákh (tibetsky ལ་དྭགས, wylie La-dwags, urdsky لداخ, Ladāx, hindsky लद्दाख, Laddākha, anglicky Ladakh) je oblast indického státu Džammú a Kašmír mezi pohořími Karákoram a Himálaj. Oblast Ladaku je tvořena okresy Kárgil a Léh, jejím správním střediskem je Léh. Formálně se někdy řadí ke Kašmíru, ale častější je dělení státu Džammú a Kašmír na tři oblasti, Džammú, Kašmír a Ladak. Právě Ladak je z nich největší, ale nejřidčeji osídlený. Se zbytkem Indie je Ladákh spojen vysokohorskými průsmyky (nejvyšší z nich je Taglang La, 5340 m), které jsou ale v zimě po několik měsíců uzavřené - dvě silnice jej spojují se Šrínagarem na západě a Manalí na jihu (stát Himáčalpradéš). Pak už zbývá jen letecká cesta, ovšem malé letiště v Léhu je za špatného počasí také mimo provoz.
Větší část obyvatel Ladaku se hlásí k tibetskému buddhismu, menšinu tvoří ší'ité.[zdroj?] Obyvatelé jsou příbuzní Tibeťanům nebo se jedná o emigranty přímo z Tibetu,[zdroj?] úřední jazyk ladakština je podobná tibetštině a píše se tibetským písmem. Ladak proto bývá někdy označován jako „Malý Tibet“, kde je tradiční tibetská kultura paradoxně často zachována více než ve vlastním Tibetu.
cs.wikipedia.org, 28.10.2018

Ladakh

www
  published   title (subtitle)
  ????   Ladak (cs.wikipedia.org)

Ladakh

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2014/06/13 - 2014/09/07   Roman Kameš: Painting Ladakh, Leh Palace, Léh (Léh)

Ladakh

person   born from - to, notes
Kameš Roman   9. 11. 1952     1992 - ????, každoroční několikaměsíční pracovní pobyt, od roku 1996 školní malířské workshopy