Severočeská sbírka

city: Liberec (Liberec)
address: _
state: Česká republika (Czech Republic)

notes:
Základní idea
Tvůrce a kurátor sbírky Roman Karpaš dlouhodobě postrádá pravidelné výstavy výtvarníků spjatých se severními Čechami, přestože právě zde je koncentrace výborných umělců s ohledem na rozvinuté umělecké školství mimořádně velká. Některé instituce (např. Oblastní galerie v Liberci, Pojizerská galerie v Semilech, Městská galerie My v Jablonci nad Nisou, Muzeum Českého ráje v Turnově ad.) sice čas od času nějakou expozici tohoto typu uspořádají, ale o širší přehled se jedná málokdy. Jediné místo, kde je možné trvale spatřit výtvarníky spjaté zejména s Pojizeřím, je Boučkův statek v Malé Skále, kde se nachází kolekce shromážděná Josefem Jírou. Nejideálnější by samozřejmě byla výstava stálá. Právě k ní základní idea Severočeské sbírky směřuje. Je však nutné nejprve připravit reprezentativní kolekci, aby se tak v budoucnu mohlo stát. Do té doby je počítáno s výstavami po celém kraji i mimo něj tak, aby proběhla alespoň jedna ročně. V komorních prostorách Antikvariátu a knihkupectví Fryč v liberecké Pražské ulici jsou navíc naplánovány každoroční menší tematicky zaměřené výstavy složené hlavně z přírůstků.
Teritorium
Severními Čechami je míněna oblast v širším rozsahu, než jsou hranice současného Libereckého kraje. Vztahem autorů k nim se rozumí, že se tu narodili, pracují nebo pracovali a mají ke kraji nějaké vazby, např. tím, že ve zdejší krajině našli inspiraci. Neznamená to však, že ve sbírce nejsou díla dalších významných autorů odjinud.
Zaměření a struktura
Severočeská sbírka se soustřeďuje na moderní umění 20. a 21. století, přednostně na tvorbu po roce 1945. Zaměřuje se na obrazy, plastiky, kresby a grafiky. Na sklářství a projevy užitého umění více méně rezignuje z důvodu obrovské šíře této produkce i množství specializovaných institucí, které se těmito uměleckými druhy zabývají.
Severočeská sbírka je rozdělena do dvou základních kategorií, jejichž hranice se překrývají a mohou se měnit v závislosti na charakteru aktuální výstavy.
1/ Díla autorů vybraná pokud možno tak, aby je prezentovala v co možná nejvyšší dosažitelné kvalitě.
2/ Inspirace krajem – především krajinomalby ale i transcendentnější reflexe severních Čech.
www.severoceskasbirka.cz, 21.12.2019

Severočeská sbírka

person   born
Hančová Hana   16. 3. 1965    
Hušková Zdenka   22. 2. 1977    
Janáček Milan   6. 4. 1938    
Jíra Josef   11. 10. 1929    
Jiroudek František   17. 2. 1914    
Kábrt Josef   14. 10. 1920    
Karoušek Ladislav   17. 9. 1926    
Karpaš Roman   30. 10. 1951    
Klápště Jaroslav   7. 8. 1923    
Kolarov Martin   20. 1. 1993