Kostel Navštívení Panny Marie

city: Bozkov (Semily)
address: _
state: Česká republika (Czech Republic)

notes:
Kostel Navštívení Panny Marie je farní kostel v Bozkově známý jako poutní místo na hory se zázračnou madonou Panny Marie Bozkovské, Královny hor. Dnes také místo české saletinské misie. Je chráněn jako kulturní památka.
Historie kostela se počítá od poloviny 14. století, kdy je doložen první dřevěný kostel na místě dnešního kostela (zprvu doložen jako plebánie). Tento ale za husitských válek do základu vyhořel a nový byl postaven snad někdy v polovině 16. století. Právě k této druhé budově se vážou zázračné legendy. Stavební materiál byl údajně připraven pro stavbu kostela v Roztokách, ale jedné noci byl zázračně přemístěn až do Bozkova. Dále se traduje, že místo, kde měla vzniknou budova, ukázal sněžný zázrak. Tato druhá budova byla barokně přestavěna v době 1690–1693. Ačkoliv se kostel těšil oblibě mariánských ctitelů, farnost zde zanikla a obnovena byla až roku 1747.
V 50. letech 18. století byl kostel vybaven dřevořezebnou výbavou kosmonoským Josefem Jelínkem. V té době také byla vyhotovena výmalba stropu (původní deskový dřevěný strop se zachoval v oratoři). Zajímavý celek tvoří bozkovské zvony, nejstarší pochází již z roku 1555, ostatní byly zrekvírovány během první světové války, nově byly pro kostel odlity zvony v roce 1924. Varhany zhotovil roku 1852 Josef Prediger.
cs.wikiéedia.org, 27.6.2020

Kostel Navštívení Panny Marie

 

Kostel Navštívení Panny Marie

date of exhibition   exhibition title
2020/06/12 - 2020/08/16   Milada Vedralová: Víra, láska a naděje v životě
2023/06/02 - 2023/08/15   Milada Vedralová: Divy světa, svatí a krása domova

Kostel Navštívení Panny Marie

www
  published   title (subtitle)
  ????   Kostel Navštívení Panny Marie (cs.wikipedia.org)