Gestor, ochranný svaz autorský

city: Praha
address: Šítkova 1
state: Česká republika (Czech Republic)

notes:
GESTOR - ochranný svaz autorský (dále jen GESTOR), patří do kolektivu českých ochranných autorských svazů, jako jsou OSA, DILIA, INTERGRAM, OOAS a OAZA, které zajišťují pro autory výběr a distribuci autorských odměn.
GESTOR spravuje pro autory právo na odměnu při opětovném prodeji originálu výtvarného díla uměleckého dle § 24 zákona č.121/2000 Sb. Právo kolektivní správy bylo GESTORu naposledy uděleno licencí Ministerstva kultury ČR ze dne 24.5.2002 pod č.j. 5106/2001.
Zatímco OSA a INTERGRAM působí ve prospěch autorů děl hudebních, GESTOR a OOAS se starají o autory děl vizuálních.
Stejně tak jako výše zmíněné autorské svazy je GESTOR kolektivním správcem autorských práv v České republice. Znamená to, že je pověřen kolektivní správou autorských odměn, tedy je oprávněn vybírat a distribuovat autorské odměny za opětovný prodej vizuálních uměleckých děl pro své členy, registrované autory, jakož i pro stát v případě odúmrtí.
Prostřednictvím sesterských zahraničních autorských svazů, vybírá GESTOR pro české umělce odměny z prodejů jejich děl v zahraničí a na základě pověření sesterských autorských svazů, jakož i na základě pověření zahraničních autorů samotných a práv vyplývajících z úpravy provedené evropskými směrnicemi, vybírá odměny pro zahraniční autory z prodejů realizovaných na území České republiky.
GESTOR z.s. je zájmovým spolkem českých autorů v oblasti výtvarného umění.