Andrea Miltner

Dancer,

 

nationality: English
sex: female

NK AUT: pna2013777266

notes:
Odkaz. forma
Miltnerová, Andrea
-
Britská tanečnice a choreografka českého původu, žije v Praze.

Andrea Miltner

Britská tanečnice a choreografkačeského původu, která žije trvale v Praze, se už řadu let koncentruje na barokní tanec a jeho kreativní fúzi s dalšími tanečními technikami, především současným tancem. Narodila se v Londýně, kde vystudovala klasický i moderní tanec. V roce 1992 získala angažmá v Národním divadle v Praze, tančila i v několika muzikálových produkcích. Hluboký zájem o barokní estetiku ji přivedl ke spolupráci na rekonstrukci barokních oper a k vlastním projektům, které vycházejí z analýzy pohybu a etnochoreologického výzkumu. Spolupracuje se soubory staré hudby Collegium Marianum a Collegium 1704. Tančila v barokních operách v Národním divadle v Praze, v barokním divadle v Českém Krumlově, na festivalech ve Slovinsku a Maďarsku. Momentálně úzce spolupracuje s francouzskou choreografkou Françoise Denieau, v jejíchž inscenacích účinkuje po celé Francii včetně Paříže (Opéra Comique) a Versailles (Opéra Royale), v Lucembursku a ve Švýcarsku (Lausanne).
V její vlastní tvorbě však dominují projekty, v nichž je baroko funkčně i významově propojeno se současným uměním – např. The Baroque Body Revealed (2008) nebo Vertikální horizontála (2011) – obě performance byly uvedeny v Českém muzeu hudby. Její současný taneční, sólový projekt Fractured (2011), byl velice úspěšně uveden v Polsku a na euro-scene Leipzig. Andrea Miltner spolupracuje jako performerka s řadou domácích a zahraničních tvůrců, např. s Janem Komárkem, Howardem Lotkerem, Marii Kinsky a dalšími.
“Zásadním objevem ředitelky festuvalu Ann-Elisabeth Wolff je pražská umělkyně Andrea Miltnerová. Tělo barokní tanečnice se na jevišti rázem mění v hmyz.”
(Zeitschrift für Ballett, Tanz und Performance Berlin, November 2011)
czechdance.info, 1.4.2019

Andrea Miltner

 

Andrea Miltner

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2013/08/11 - 2013/10/31   Dream House, Sýpka Klenová, Klenová (Klatovy)
taneční vystoupení
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2010/08/30 18:00   NANOHACH & Jan Komárek: Kafla ALERT! (identifikace nezvěstného...), DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art, Praha

Andrea Miltner

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2013   Abbé Libánský, Jan Komárek, Barbara Zeidler: Dream House, Galerie Klatovy / Klenová, Janovice nad Úhlavou (Klatovy)
pozvánka nevýstavní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2010   NANOHACH & Jan Komárek: Kafla ALERT! ((identifikace nezvěstného...)), DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art, Praha