Hugh Mackay Baillie-Scott

* 23. 10. 1865
† 10. 2. 1945
designer, Architect

 

sex: male

NK AUT: jx20091013006

Hugh Mackay Baillie-Scott

Mackay Hugh Baillie-Scott (23 října 1865 - 10. února 1945). Architekt.
Narozen v Bradky Hill, St Peters u Ramsgate, Kent, jako druhý nejstarší z deseti dětí.
Původně studoval na Royal College v zemědělské Cirencester, Gloucestershire, podle přání svého otce, aby mohl začít kariéru v zemědělství, ale pak se rozhodl studovat architekturu. Studoval v Bathu. Jeho stavební vývoj je patrný na jeho dílech na ostrově Man. První čtyři roky této doby žil v Alexander Terasa, Douglas. V roce 1893 on a jeho rodina se přestěhovala do Red House, Victoria Road, Douglas, který sám navrhl.
Na začátku své kariéry Baillie-Scott pracoval s Fredem Saundersem, absolventem školy umění v Douglas na ostrově Man. Dalším spolupracovníkem byl Archibald Knox. Scott založil vlastní firmu v 23 Athol Street, Douglas. Scott se připojil k hnutí Arts and Crafts spolu s Williamem Morrisem a Johnem Ruskinem. Vtvořil vlastní jedinečný styl, založený na jednoduché formě architektury, na materiálu, funkci a precizním zpracování.
Scott byl známý rozsáhlostí svého díla, a to jak exteriérů tak interiérů jednotlivých budov. Za svou kariéru vyprojektoval téměř 300 budov. Scott vytvořil rozsáhlý soubor prací, včetně Red House, Ostrov Man, Hotel Majestic, Onchanu vás stezka, Ostrov Man, Blackwell, Bowness, Cumbria, Woodbury Hollow, Loughton, Essex, Winscombe House, Crowborough, Sussex a Oakhams v roce 1942. Baillie Scott zemřel v Elm Grove nemocnice v Brightonu. Jeho náhrobek se nachází ve Edenbridge, Kent.

Hugh Mackay Baillie-Scott

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Slavné brněnské vily, Muzeum města Brna, Brno (Brno-město)