JIří Šlupka Svěrák

* 30. 12. 1950, Olomouc (Olomouc), Česká republika (Czech Republic)
Composer, Pianist, Lyricist, Pedagogue

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: xx0002878

notes:
Odkaz. forma
Šlupka, 1950-
Svěrák, Jiří "Šlupka", 1950-

JIří Šlupka Svěrák

J.Š. Svěrák ( 30.12.1950 ) skladatel, textař, zpěvák, pianista, pedagog. Vystudoval obor čeština a hudební výchova na Pedagogické fakultě UK v Praze a rošiřující studium na Pedagogické fakultě v Praze (hudební výchova) a Filosofické fakultě v Brně (čeština), studoval také skladbu a dirigování na tzv. Lidové konzervatoři (dnes Konzervatoř J. Ježka), učil na různých ZŠ, PORGU, pokoušel se o muzikoterapii jako vychovatel v Resocializačním ústavu pro mladistvé, v současnosti učí asi deset let tvorbu písňového textu a k tomu přilehlé hudební obory na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka a působí více než dvacet let na pražské DAMU, kde v současnosti vyučuje sborový zpěv. Již delší dobu pravidelně pracuje v červenci jako lektor festivalu Šrámkova Sobotka.
Interpretační činnost: Free Five (1969 – 71) zpěvák, pianista, Elevace (1974 – 76) zpěvák, pianista, 1975, 76 s Z. Talpovou, P. Ouředníkem a spol. v Divadélku v Nerudovce - Účet bych prosila, 1982 – 1985 CK Vocal zpěv, piano (LP Balada o Zemi, Causa Krysař, interpretační spolupráce na různých LP),1986 - 1990 klubové hraní (solo, později půl roku se Zdeňkem Vřešťálem, pak s P. Půtou a Z. Slezákem), autorská a interpretační spolupráce s pražskou Violou, Č. rozhlasem - zhudebněná poezie (např. A znovu láska – poezie J. Skácela – s H. Kofránkovou a J. Somrem, verše j. Ortena, J. Seiferta, V. Holana, I. Wernische, P Šruta, A. Přidala a dalších), znovu sólové klubové hraní – interpretace vlastních i převzatých písní a blues, 1991 - dosud – hostující zpěvák a pianista skupiny Caddilac P. Sedláčka, 2000 – dosud – spolupráce s harmonikářem J. Hůlou, později skupina Nejenblues (J. Svěrák voc, p, J. Hůla harm , P. Zimák dr, P. Kos guit, R. Policar b), 2005 – dosud občasné Pokojové trio s I. Hlasem a E. Kuhnem. Celoživotní láska k zpívání a hraní blues. Od září 2007 provází každý měsíc s Michalem Przebindou severomoravskými divadly v pořadu Divadlo žije na ČT 2.
Autorská činnost: velké množství písní na vlastní texty a texty českých a světových básníků, více než 55 scénických hudeb pro různá divadla (především VČD Pardubice) Český rozhlas a k některým audioknihám pro Audiostory, 2 muzikály (hudba a písňové texty) - Žebrácká opera (dle J. Gaye), Juan (div. text J. Pithartová, J. Seydler), 2 „komorní muzikálky“ (hudba a písňové texty, zde i jako zpěvák a herec) Mississippi Blues Ben (div. text J. Seydler), Janík, hoja hoj, zbojník (div. text J. Seydler) – hraje se v současné době ve VČD Pardubice, hudba k muzikálu a hře se zpěvy – Ferdyš, Slaměný klobouk (texty P. Šrut), dětský rozhlasový muzikálek Mikeš ( s P. Dudíkem), hudba ke krátkému kreslenému filmu G. Miklínové na text P. Šruta Nešťastné narozeniny Péti Fotky, dětské písně, sbory.
zdroj - slupka.cat.cz

JIří Šlupka Svěrák

cd-rom
  published   title (subtitle), publisher, city
  2008   Lichožrouti (čte Barbora Hrzánová), Nakladatelství Paseka s.r.o., Praha
  2011   Lichožrouti se vracejí, Nakladatelství Paseka s.r.o., Praha

JIří Šlupka Svěrák

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2009/05/26 - 2009/06/17   Jitka Lustyk: Mezi nebem a zemí / Between Heaven and Earth, Galerie Radniční sklípek, Litvínov (Most)