Milan Křenek

* 31. 7. 1946, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Pedagogue, painter

 

nationality: Czech
sex: male

web: www.malirkrenek.cz

notes:
samostatné výstavy:
1976 – výstavní síň ČSSZ, Jilská 42, Praha 1
1976 – ÚMCH ČSAV, Praha 6 – Petřiny
1977 – Kulturní dům Severka, Praha 8
1978 – ÚMCH ČSAV, Praha 6 – Petřiny (spolu s Jiřím Hávou)
1879 – ÚMCH ČSAV, Praha 6 – Petřiny (spolu s Jaroslavem Kundrátem)
1980 – Kulturní dům Litochleby, Praha 4
1981 – Kulturní dům Severka, Praha 8
1981 – Modrý pavilon, Praha 4
1981 – ÚMCH ČSAV, Praha 6 – Petřiny
1987 – Kulturní dům Novodvorská, Praha 4 (spolu s Jaroslavem Kundrátem)
1988 – Ústřední klub školství a vědy, Na Příkopě 10, Praha 1 (spolu s Ivo Kalabisem)
1989 – Ústřední klub školství a vědy, Na Příkopě 10, Praha 1
1990 – Kulturní dům Kraslice (spolu s Radkou Dytrtovou)
1990 – Kulturní dům Ládví
1990 – Ústavy ČSAV Na Mazance, Praha 8
1991 – Hrad Buryně nad Ohří
1993 – Kulturní dům Severka, Praha 8
1996 – Letenský výtvarný minisalon v galerii SCARABEUS, Praha 7 (spolu s J. Kundrátem)
1997 – Muzeum Antonína Sovy, Pacov
1998 – Galerie „M“ Pelhřimov

Milan Křenek

Pražský malíř malující souběžně figurativně a abstraktně. Malířství se intenzivně věnuje od roku 2007. Je členem JUV, NSPU, Spolku pražských umělců a SVČR. Realizoval 60 samostatných výstav a zúčastnil se 95 výstav společných – také se spolkem VBK z Berlína. Namaloval asi tisíc obrazů, z nichž se asi sto nachází v německých soukromých sbírkách. Jeho výstavy mají většinou název „Paralelní cestou", neboť současně maluje stylizovaně realisticky a abstraktně. Autor byl zařazen do publikace Britishpedia – Osobnosti ČR a SR a dále i do německého vydání Britishpedia – Successful People in Germany and Austria.


Docent, inženýr, kandidát věd, učitel technicky zaměřených předmětů na Pedagogické fakultě UK, středoškolský učitel elektrotechniky, průmyslový designer, průvodce turistů, cvičitel tělesné výchovy...

Zdálo by se, že jako malíř, by měl být Milan Křenek samoukem. Že by, při všech svých aktivitách, další studium neměl kam vtěsnat. Opak je pravdou.

Pečlivě se připravuje v kurzech kreslení akademických malířů Petra Hany a Františka Nedvěda a je přijat k večernímu studiu na „Hollarce“, které v roce 1977 úspěšně absolvuje. Dokonce složí zkoušky na AVU, kde mu však tehdejší zákony studovat nedovolí. Na doporučení z AVU je přijat k mimořádnému studiu výtvarné výchovy na Filozofické fakultě UK. To mu však nevyhovuje, a po několika letech čekání absolvuje tento obor na Pedagogické fakultě UK. Získává tak kvalifikaci učitele výtvarné výchovy pro základní, střední a základní umělecké školy. Znalost němčiny, dějin umění a zkušenosti s kresbou mu umožňují po několik let vést výuku kresby, malby a dějin umění v prázdninových přípravných kurzech pro studium na rakouských vysokých školách výtvarného zaměření.

Co studenta elektrotechniky přivedlo k výtvarnému umění? Anebo, co milovníka výtvarného umění přivedlo ke studiu elektrotechniky...?

Jisté je, že neuvěřitelná činorodost v rozmanitých oborech, přivedla malíře Milana Křenka k velmi svébytnému vyjadřovacímu rejstříku. Nezabývá se koncepcí jednotlivých výtvarných směrů a jejich filozofií. Mám pocit, jako by se snažil smysl výtvarného umění pochopit a uchopit svou vlastní tvorbou, kterou neohraničuje žádnou manifestační doktrínou. Osloven a oslněn cestami výtvarných směrů, používá je zcela svobodně k vyjádření svých pocitů a vjemů, aby je mohl předat i nám.

Nemyslím si, že by to bylo roztěkané hledání vlastního stylu. Naopak. Milan Křenek má očividnou radost z malby různých témat různými způsoby. Pohrává si s impresí, kubizmem, expresionismem, fauvismem a symbolizmem. Velmi dobrá kresba mu dovoluje malovat snadno vše, co ho obklopuje. Portrét, krajina, figura, pouští se i do abstrakce.. Nezatížen akademickým vzděláním – vzorem vyučujícího profesora – vytváří si vlastní rukopis, dobře čitelný i přes zdánlivou nesourodost celého díla, které dnes představuje přibližně tisíc obrazů a dále se rozrůstá ve všech stylech, které si malíř oblíbil.
Přemysl Řepa – Praha, květen 2012 (www.malirkrenek.cz)



Úvodní slovo PhDr. Františka Maliny na výstavě Milana Křenka s názvem „Paralelní cestou“

Každý máme, obrazně řečeno, svoji cestu, či spíše cesty, po nichž se ubíráme. Ovšem asi bychom neradi chodili těmi, které jsou jinými natolik vyšlapány, že z nich nelze uhnout, a ani těmi, o kterých nevíme zhola nic. Má tedy cenu vydat se paralelní cestou, kterou nám nabízí dnešní výstava? Zajisté má: už proto, že jejím cílem není nic menšího než se na chvíli dotknout jiného, podivuhodného světa. A mně pak dovolte, než učiníte první krok, abych vám představil toho, koho budete na této pouti následovat.

Autora, jehož až melancholické obrazy jsou plné čistých a kontrastně uplatňovaných barev a výrazných obrysů, malíře s nevšedním barevným cítěním a smyslem pro jasný a úsečný tvar. Dámy a pánové: Milan Křenek.

Malíř, který se cílevědomě obrací k hodnotám klasické moderny: kubismu, impresionismu, expresionismu, fauvismu a k symbolismu. To ovšem samozřejmě ještě nedělá jeho tvorbu výjimečnou. Pozoruhodné na ní je to, jakým způsobem tak činí: s jakou přesvědčivostí dokáže zmíněné hodnoty malířsky proměňovat, propojovat do nových rovin a vtiskovat jim aktuální náboj. Vše s cílem, aby se obraz stal pro diváka zdrojem potěšení z harmonie a krásy a prostředkem sloužícím k nahlédnutí za oponu každodennosti.

Měl-li bych charakterizovat jeho tvorbu jediným přívlastkem, pak volím termín postmoderní. Milan Křenek v ploše obrazu konkrétně naplňuje obecné zásady postmodernismu, který na rozdíl od moderny, nezdůrazňuje jedinečné a nové, ale staví známé věci do nových souvislostí. Který nevěří v dominantní stylový proud v umění, ctí pluralitu, srozumitelnost a citace. Který záměrně ruší možnost nadvlády jediného stylu – a nejen to – různé styly mísí je a prolíná. Vše je jakoby dovoleno, omezení neexistují. Rozhodující je přání umělce. Jestliže moderna byla plná zanícených příkazů, čím by umění být mělo a čím nikoli – postmoderna je mnohem eklektičtější, schopna asimilovat nejrůznější žánry a stylové formy a je tolerantní vůči spojování leckdy konfliktních hodnot. V tom je adekvátní současné době – se všemi ctnostmi i nectnostmi.

Případného nebezpečí spojeného s výtvarným postmodernismem se ovšem Milan Křenek umí ve své tvorbě bezpečně vyvarovat. Jeho citování moderny je založeno na překvapujícím stavění známých tvarů do nových, pro diváka zajímavých souvislostí: vytváří tak jejich novou kontinualitu Na své paletě přitom má, vedle okru a ultramarínu i značnou dávku pokory vůči velkým předchůdcům a současně na ní nechybí ani kopeček zdravého malířského sebevědomí.

U impresionistů se náš malíř inspiruje především optickým účinkem barev. S fauvisty se shoduje na tom, jak s nimi pracovat ve vztahu k liniím a jak zacházet s výtvarnou zkratkou. S kubismem ho pak spojuje důraz na tvar a rozpohybování ploch. Nicméně nejdůležitější je to, že přitom zůstává cele svůj, že nejen přijímá, ale především rozdává. Jeho výtvarný rukopis, který po technické stránce léty vyzrál, je plně svébytný Vychází z pečlivého vyvažování optických účinků barev a kontrastu úsečných přímek a plavných křivek. Barvy, byť lehce tlumené, jsou přesto intenzivní co do svého vyznění a dávají vyniknout pevným tvarům. Ty zase rytmizují plochu obrazu, vnášejí do ní pohyb a kázeň. V malířově podání jsou tak barvy a tvary zcela rovnocennými komponentami, a vytvářejí – pro Milana Křenka tak typický – harmonicky sladěný dvojzvuk. Ten je převážně podávaný v geometrizované stavbě. Konečný výsledek je pak umocňován častou transpozicí motivu do výrazné symbolizující polohy. Není divu, že výtvarný rukopis Milana Křenka si brzy našel své obdivovatele.

Vedle Milana Křenka figuralisty je na dnešní výstavě zastoupen i Milan Křenek krajinář. Jako krajinář pracuje s principem kontrastu. Vezměme si například jeho krajiny s domy, kde využívá protiklad přímek, hranatých tvarů a barevných odstínů s dynamikou křivek a oblých tvarů stromů či vodních ploch. Jde tak daleko, že viděné zjednodušuje tak, aby se co nejvíce podřídilo kontrastním účinkům základních geometrických útvarů: třeba válce, krychle či kužele. A pracuje se sobě vlastní samozřejmostí i s protikladem čistých základních barev a linií a tvarů tak, aby v ploše obrazu souzněly. Malířovi totiž nejde o konflikt, o stupňování a agresivitu vyznění, ale o dosažení harmonie. Nicméně realita, byť silně redukována a stylizována, zůstává stále přítomna.

A v neposlední řadě je tu zastoupena i další poloha tvorby, a sice abstraktní. Ta je pro Milana Křenka polem, kde se malířsky uvolňuje – osvobozuje ho totiž od všeho, co ho v práci může spoutat – tedy především od předmětu. A je tu ještě jedna důležitá rovina: abstrakce je pro Milana Křenka v neposlední řadě hrou, do které zapojuje i diváka, aby se zúčastnil na tvůrčím procesu a dotvářel obraz podle svého. Abstrakce mu je blízká svou vitalitou, nečekanými souvislostmi, autonomními zákonitostmi. Ovšem Milan Křenek ví, že toto osvobození nemůže pokračovat do nekonečna, že má nutně své hranice. Proto mu, obrazně řečeno, abstraktní malba především slouží k nabrání nových sil, aby se mohl později vrátit k reálnému námětu a uchopit ho na jiné, hlubší úrovni. A nutno podotknout, že náměty jsou často netrpělivé a nechtějí čekat, a tak se mu někdy do abstraktně pojatého obrazu pokradmu protlačí. Jsou to například vysoce stylizovaná zvířátka či příšerky, v různých situačních rovinách, které podle autora vyjadřují charakteristické rysy a problémy dnešní doby. Tento souběh je pak pro autora v posledních letech stále typičtější.

Milan Křenek je mužem více tvůrčích profesí: vysokoškolským pedagogem, designérem, konstruktérem, a z lásky i průvodcem po památkách České republiky a Německa – to jsou ovšem další praménky, které napájejí jeho osobitý výtvarný rukopis, kladoucí důraz na konstrukci díla. Rukopis, který se v počátcích formoval na Střední odborné škole výtvarné Hollarce a rovněž během studia výtvarného umění na Pedagogické fakultě UK. Svoji roli sehráli i jeho přátelé a současně učitelé – malíři Petr Hana a František Nedvěd. Dnes je výtvarný rukopis Milana Křenka nezaměnitelný: ustálený co do východisek a směřování, avšak proměnlivý co jednotlivých výtvarných a obsahových aspektů. A podotýkám, že jde o rukopis úspěšný. O tom ostatně svědčí ohlas více než tří desítek samostatných výstav a stálý divácký zájem.

Na začátku jsme učinili první kroky paralelními cestami. Je jedno, jak daleko po nich každý z nás dojde. Důležité je to, že nás na okamžik vytrhly z každodennosti. To není málo, to je hodně. Dovolte, abych i vaším jménem Milanu Křenkovi k dnešní výstavě blahopřál.

Milan Křenek

 

Milan Křenek

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
1964 - 1969   České vysoké učení technické, Praha, Elektrotechnická fakulta
1974 - 1977   Střední odborná škola výtvarná (Výtvarná škola Václava Hollara), Praha
1986 - 1990   Univerzita Karlova, Praha, Pedagogická fakulta, výtvarná výchova

Milan Křenek

from - to   institution, city, notes
1992 - 2007   Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Praha, docent

Milan Křenek

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1975/12/02 - 1975/12/29   Milan Křenek: Obrazy, Ústav makromolekulární chemie (Galerie Makráč), Praha
1976/10/16 - 1976/10/28   Milan Křenek: Obrazy a kresby, Výstavní síň V Praze 1, Praha
1977/01/13 - 1977/02/04   Milan Křenek: Obrazy, Obvodní kulturní dům v Praze-Kobylisích, Praha
1978/05/01 - 1978/05/12   Milan Křenek: Májové motivy, Ústav makromolekulární chemie (Galerie Makráč), Praha
1980/05/05 - 1980/05/29   Milan Křenek: Obrazy, Kulturní středisko Litochleby, Praha
1990/03/06 - 1990/04/13   Milan Křenek: Obrazy, Kulturní dům Ládví, Praha
1990/04/19 - 1990/04/26   Milan Křenek: Obrazy, Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., Praha
1993/04/22 - 1993/05/10   Milan Křenek: Obrazy, kresby, Obvodní kulturní dům Praha 8 - Severka, Praha
1996/11/24 - 1996/12/15   Krajina Milana Křenka, Městské muzeum Antonína Sovy, Pacov (Pelhřimov)
2010/05/26 - 2010/06/29   Milan Křenek, Kavárna K - Café, Praha
2011/05/09 - 2011/05/27   Milan Křenek, Kavárna Paleta, Praha
2013/01/30 - 2013/02/21   Milan Křenek: Široké rozkročení. Od impresionismu k abstrakci, Galerie 9, Praha
2014/01/07 - 2014/01/28   Milan Křenek: Paralelní cestou - figurace a abstrakce, Galerie 14, Praha
2014/04/01 -   Milan Křenek: Obrazy, Obrazárna Kamenný stůl, Praha
2014/09/30 - 2014/10/31   Milan Křenek: Figurace a abstrakce, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Praha
2014/11/06 - 2014/12/02   Milan Křenek: Paralelní cestou - figurace a abstrakce, Radnice Úřadu městské části Praha 11, Praha
2015/03/18 - 2015/04/19   Milan Křenek: Paralelní cestou - figurace a abstrakce, Městský palác Templ (Galerie Templ), Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
2015/04/22 - 2015/05/22   Milan Křenek: Paralelní cestou, Atrium na Žižkově - koncertní a výstavní síň, Praha
2015/06/17 - 2015/09/09   Milan Křenek: Paralelní cestou, Galerie v pátém patře, Praha
2015/06/30 -   Milan Křenek: Paralelní cestou, Galerie Chodovská tvrz, Praha
2015/10/01 -   Milan Křenek: Paralelní cestou, Divadlo Bez zábradlí, Praha
2016/02/02 - 2016/02/27   Milan Křenek: Paralelní cestou, Obvodní knihovna v Praze 4 - Opatov, Praha
2016/03/07 - 2016/03/25   Milan Křenek: Obrazy, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2017/03/07 - 2017/03/31   Milan Křenek: Paralelní cestou, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Praha
2017/10/05 - 2017/10/26   Milan Křenek: Paralelní cestou, Galerie Pod radnicí, Praha
2018/04/03 - 2018/04/26   Milan Křenek: Paralelní světy, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2018/07/05 - 2018/07/29   Milan Křenek: Paralelní cestou, Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek)
2022/01/31 - 2022/02/17   Milan Křenek: Paralelní cestou, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2022/04/01 - 2022/05/13   Milan Křenek: Paralelní cestou, Městská galerie Viktora Olivy, Nové Strašecí (Rakovník)
2023/01/30 - 2023/02/23   Milan Křenek: Paralelní cestou, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2023/03/22 - 2023/04/02   Milan Křenek: Paralelní cestou, Galerie Nová síň, Praha
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1978/01/17 - 1978/02/04   Milan Křenek, Jiří Háva: Obrazy, kresby, Ústav makromolekulární chemie (Galerie Makráč), Praha
1979/09/17 - 1979/10/04   Milan Křenek: Obrazy, Jaroslav Kundrát: Řezby, Ústav makromolekulární chemie (Galerie Makráč), Praha
1987/11/18 - 1987/12/20   Jaroslav Kundrát: Řezby, Milan Křenek: Obrazy, Obvodní kulturní dům v Praze 4 - Novodvorská, Praha
1988/07/08 - 1988/08/07   Salón pražských výtvarných umělců '88, Park kultury a oddechu Julia Fučíka, Praha
1988/11/03 - 1988/11/28   Ivo Kalabis, Milan Křenek: Výtvarné práce, Ústřední klub školství a vědy ROH, Praha
1996/05/20 - 1996/06/18   Milan Křenek: Obrazy, kresby; Jaroslav Kundrát: Plastiky,, Galerie Scarabeus, Praha
2010/03/18 - 2010/06/17   34. salón Zentiva - z malířské tvorby Sdružení pražských malířů, Obchodní centrum Zentiva, Praha
2010/09/07 - 2010/10/03   Sdružení pražských malířů / Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska - 2. část, Galerie Chodovská tvrz, Praha
2011/05/06 -   Sdružení pražských malířů, Státní okresní archiv, Podmoklice, Semily (Semily)
2011/10/15 - 2011/10/30   Sdružení pražských malířů: Obrazy, kresby, grafiky, Jindřišská věž, Praha
2012/03/22 - 2012/04/29   Sdružení pražských malířů a hosté, Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku), Kladno (Kladno)
2012/08/14 - 2015/08/30   Jednota umělců výtvarných: Letní setkání, Galerie Nová síň, Praha
2012/10/20 - 2012/11/18   Salon výtvarníků, Grabova vila, Praha
2012/11/05 - 2012/11/29   Portrét, Galerie 9, Praha
2013/01/24 - 2013/04/14   Sdružení pražských malířů a hosté na téma figura - portrét, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
2013/06/28 - 2013/07/14   Cestou k poznání, Mladotův dům, Praha
2014/05/13 - 2014/05/31   Sdružení pražských malířů a Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska, Galerie Deset (Galerie 10), Praha
2014/07/28 - 2014/09/01   Žižkov: Pražský Montmartre, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2014/10/03 - 2014/10/31   Portrét, Státní okresní archiv, Podmoklice, Semily (Semily)
2015/01/07 - 2015/01/25   Jednota umělců výtvarných 2015 - současná tvorba, Galerie Nová síň, Praha
2015/07/09 - 2015/08/23   Mysterium, Sbor českých bratří, Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
2015/09/08 - 2015/09/28   Milan Křenek: Paralelní cestou, Josef Borecký: Plastiky, Chvalský zámek, Praha
2016/05/03 - 2016/05/27   Spolek pražských výtvarných umělců, Spolek sochařů české republiky, Galerie Chodovská tvrz, Praha
2016/09/26 - 2016/10/10   Žižkov: Pražský Montmartre IV., Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2016/11/03 - 2016/11/19   Andělé a démoni, Galerie Deset (Galerie 10), Praha
2017/03/22 - 2017/04/17   Inspirace hudbou, harmonie souznění, Galerie Na Hradě, Hradec Králové (Hradec Králové)
2017/04/27 - 2017/06/11   Milan Křenek, Jiří Vaněk: Paralelní cestou, Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku), Kladno (Kladno)
2017/07/17 - 2017/08/04   Žižkov pražský Montmartre, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2017/08/01 - 2017/08/20   Jednota umělců výtvarných: Současná tvorba, Galerie Nová síň, Praha
2017/08/14 - 2017/08/27   Směry, Galerie Villa Pellé, Praha
2017/08/31 - 2017/09/30   Milan Křenek, Jiří Vaněk: Obrazy, sochy, Sbor českých bratří, Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
2017/08/31 - 2017/09/30   Milan Křenek, Jiří Vaněk: Paralelní cestou, Sbor českých bratří, Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
2017/10/05 - 2017/11/04   Tajuplná noc, Stará papírna, Žatec (Louny)
2018/01/02 - 2018/01/22   Žižkov: Pražský Montmartre, Praha - Žižkov, Praha
2018/02/01 - 2018/03/18   Jednota umělců výtvarných, Rabasova galerie, Výstavní síň na radnici, Rakovník (Rakovník)
2018/02/06 - 2018/02/18   Nové sdružení pražských umělců: Obrazy, grafika, sochy, Galerie Nová síň, Praha
2018/03/09 - 2018/04/22   Nové sdružení pražských umělců: Obrazy, sochy, grafika, Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku), Kladno (Kladno)
2018/04/09 - 2018/05/03   Zátiší, Galerie 9, Praha
2018/05/03 - 2018/05/31   Posun v čase / Zeitverschiebung, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2018/05/04 - 2018/05/31   Posun v čase / Zeitverschiebung, Galerie ABF, Praha
2018/05/30 - 2018/06/29   Salón Spolku pražských výtvarných umělců, Galerie Špejchar (Městská galerie Špejchar), Chomutov (Chomutov)
2018/08/06 - 2018/08/31   Žižkov: Pražský Montmartre, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2018/10/15 - 2018/11/02   Podzimní výstava, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2018/12/04 - 2019/01/31   Jednota umělců výtvarných v Praze, Galerie Toyen, Praha
2019/02/19 - 2019/03/03   Milan Křenek, Jan Vít: Paralelní cestou, Galerie Nová síň, Praha
2019/04/01 - 2019/04/14   Posun v čase / Zeitverschiebung, Galerie Verein Berliner Künstler (Galerie VBK), Berlín (Berlin)
2019/04/04 - 2019/06/19   Salón Spolku pražských výtvarných umělců, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
2019/07/16 - 2019/08/04   Jednota umělců výtvarných: Stopa 2019, Galerie Nová síň, Praha
2019/07/31 - 2019/08/24   Nové sdružení pražských umělců: Obrazy, sochy, grafika, Galerie města Olomouce, Olomouc (Olomouc)
2019/08/05 - 2019/08/29   Žižkov pražský Montmartre, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2019/12/18 - 2020/01/10   PF 2020, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2020/01/27 - 2020/02/13   10 let na Žižkově, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2020/07/28 - 2020/08/16   Jednota umělců výtvarných: Stopa 2020, Galerie Nová síň, Praha
2020/09/12 - 2020/11/15   Poklady země, Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, Jílové u Prahy (Praha-západ)
2020/12 - 2021/03   Jednota umělců výtvarných, Kulturní centrum Průhon, Praha
2021/06/29 - 2021/07/15   Žižkov: Pražský Montmartre, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2021/08/03 - 2021/09/30   Brána do snů: Výstava obrazů a plastik, Knihovna Antonína Švehly, Praha
2022/02/14 - 2022/03/24   Stopa 2022, Galerie Zbraslav, Zbraslav, Praha (Hlavní město Praha)
2022/04/05 - 2022/04/28   Autoportrét, Galerie 9, Praha
2022/07/08 - 2022/07/31   Posun v čase III. / Zeit Verschiebung, Galerie Novoměstská radnice, Praha
2022/08/08 - 2022/08/25   Žižkovský Montmartre 2022, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2022/09/13 - 2022/10/28   Spolek pražských výtvarných umělců: Obrazy, plastiky, Asso Gallery, Praha
2022/11/07 - 2023/01/05   Sváteční žižkovský Montmartre, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2023/02/23 - 2023/04/23   SPOLU Nového sdružení pražských umělců, Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku), Kladno (Kladno)
2023/03/23 - 2023/06/11   Jednota umělců výtvarných v Praze, Slovácké muzeum, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
2023/08/03 - 2023/09/01   Spolu 2, Galerie Novoměstská radnice, Praha
2023/09/08 - 2023/11/10   Spolek pražských výtvarných umělců: Portrét, autoportrét, volná tvorba, Muzeum Podblanicka (Muzeum okresu Benešov), Vlašim (Benešov)
2024/01/31 - 2024/02/11   Dvě stě navíc, Galerie Nová síň, Praha
2024/03/20 - 2024/04/27   Magie umění, Galerie Novoměstská radnice, Praha
2024/04/07 - 2024/05/31   Alchymie Střed - hoří, Galerie města Budyně nad Ohří, Budyně nad Ohří (Litoměřice)
2024/10/04 - 2023/10/27   Homo-Faber / Člověk-tvůrce, Galerie 1, Praha 1
dražba/aukce/bazar
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2014/12/08   4. předvánoční dražba, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2015/11/30   5. předvánoční dražba, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2016/12/12   6. předvánoční dražba, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
2017/12/18   7. předvánoční dražba, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha

Milan Křenek

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1996   Milan Křenek: Obrazy, kresby; Jaroslav Kundrát: Plastiky, Galerie Scarabeus, Praha
  2023   Milan Křenek: Paralelní cestou
  nedatováno   Milan Křenek: Dobrodružná cesta k obrazu
katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1988   Salón pražských výtvarných umělců ’88, Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  2010   34. salon Zentiva
  2010   Sdružení pražských malířů / Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska, Spolek pražských výtvarných umělců (Sdružení pražských malířů), Praha
  2013   Sdružení pražských malířů a sochaři jako hosté na téma figura - portrét (Nová síň pod Vysokou bránou 24. ledna - 14. dubna 2013), Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
  2014   Žižkov (Pražský Montmartre), Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2015   Jednota umělců výtvarných 2015 (Současná tvorba), Jednota umělců výtvarných (1990- ), Praha
  2015   Nové sdružení pražských umělců, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2016   6. předvánoční dražba, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2016   Žižkov (Pražský Montmartre IV.), Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2017   7. předvánoční dražba, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2017   Nové sdružení pražských umělců, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
  2018   Jednota umělců výtvarných, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
  2018   Zeitverschiebung / Posun v čase, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2018   Žižkov: Pražský Montmartre (Obrazy, grafika, sochy), Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2019   Jednota umělců výtvarných (2019 - 2020)
  2019   Milan Křenek, Jan Vít: Paralelní cestou, Galerie Nová síň, Praha
  2019   Posun v čase / Zeitverschiebung, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2019   Spolek pražských výtvarných umělců, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
  2019   Žižkov pražský Montmartre, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2021   Jednota umělců výtvarných
  2022   Zeitverschiebung / Posun v čase, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2023   Spolu 2
  nedat.   Nové sdružení pražských umělců, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  nedat. (2018)   Žižkov (Pražský Montmartre), Nové sdružení pražských umělců, Praha
  nedatováno   Žižkov pražský Montmartre V.
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  2013   Milan Křenek: Dobrodružná cesta k obrazu, Devítka, 2.číslo, 27
  2022   Milan Křenek - Paralelní cestou, Novostrašecký měsíčník, 18
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1975   Milan Křenek: Obrazy, Ústav makromolekulární chemie ČSAV
  1976   Milan Křenek: Obrazy a kresby, Výstavní síň V Praze 1, Praha
  1977   Milan Křenek: Obrazy, Obvodní kulturní dům v Praze-Kobylisích, Praha
  1978   Milan Křenek: Obrazy, Ústav makromolekulární chemie ČSAV
  1980   Milan Křenek: Obrazy, Kulturní středisko Litochleby, Praha
  1993   Milan Křenek: Obrazy, kresby, Obvodní kulturní dům Praha 8 - Severka, Praha
  1996   Krajina Milana Křenka, Městské muzeum Antonína Sovy, Pacov (Pelhřimov)
  1996   Milan Křenek: Malby, kresby, Galerie Scarabeus, Praha
  2010   Milan Křenek
  2010   Milan Křenek
  2011   Milan Křenek
  2013   Milan Křenek: Široké rozkročení / od impresionismu k abstrakci
  2014   Milan Křenek: Figurace a abstrakce
  2014   Milan Křenek: Obrazy
  2014   Milan Křenek: Paralelní cestou - figurace a abstrakce
  2014   Milan Křenek: Paralelní cestou - figurace a abstrakce
  2015   Milan Křenek: Paralelní cestou, Atrium na Žižkově - koncertní a výstavní síň, Praha
  2015   Milan Křenek: Paralelní cestou
  2015   Milan Křenek: Paralelní cestou
  2015   Milan Křenek: Paralelní cestou
  2015   Milan Křenek: Paralelní cestou
  2015   Milan Křenek: Paralelní cestou - figurace a abstrakce, Kultura města Mladá Boleslav, a.s., Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
  2016   Milan Křenek: Obrazy
  2016   Milan Křenek: Paralelní cestou, Obvodní knihovna v Praze 4 - Opatov, Praha
  2017   Milan Křenek: Paralelní cestou, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Praha
  2017   Milan Křenek: Paralelní cestou, Galerie Pod radnicí, Praha
  2017   Milan Křenek: Paralelní cestou, Galerie Pod radnicí, Praha
  2018   Milan Křenek: Paralelní světy, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
  2022   Milan Křenek: Paralelní cestou, Městská galerie Viktora Olivy, Nové Strašecí (Rakovník)
  2022   Milan Křenek: Paralelní cestou, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
  2023   Milan Křenek: Paralelní cestou, Umělecká agentura ART-AM, _
  2023   Milan Křenek: Paralelní cestou, Galerie Nová síň, Praha
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1978   Jiří Háva: Kresby, Milan Křenek: Obrazy, Ústav makromolekulární chemie ČSAV
  1979   Milan Křenek: Obrazy, Jaroslav Kundrát: Řezby
  1987   Jaroslav Kundrát: Řezby, Milan Křenek: Obrazy, Obvodní kulturní dům v Praze 4 - Novodvorská, Praha
  1988   Ivo Kalabis, Milan Křenek: Výtvarné práce, Ústřední klub školství a vědy ROH, Praha
  2010   34. salón Zentiva - z malířské tvorby Sdružení pražských malířů, Zentiva Group, a.s., Praha
  2010   Sdružení pražských malířů a jeho hostů ze Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska, Galerie Chodovská tvrz, Praha
  2011   Sdružení pražských malířů, Státní okresní archiv, Podmoklice, Semily (Semily)
  2011   Sdružení pražských malířů: Obrazy, kresby, grafiky, Sdružení pražských malířů, Praha
  2012   Sdružení pražských malířů a hosté, Spolek pražských výtvarných umělců (Sdružení pražských malířů), Praha
  2013   Cestou k poznání / The Way to the Knowledge, Hradčanská galerie Josefa Kalouska, Praha
  2013   Sdružení pražských malířů, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
  2014   Portrét, Státní okresní archiv, Podmoklice, Semily (Semily)
  2014   Sdružení pražských malířů a Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska
  2014   Sdružení pražských malířů a Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska (Výstava obrazů, grafik a soch)
  2015   Mysterium
  2017   Jednota umělců výtvarných: Současná tvorba, Jednota umělců výtvarných (1990- ), Praha
  2017   Milan Křenek, Jiří Vaněk: Obrazy, sochy, Sbor českých bratří, Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
  2017   Milan Křenek, Jiří Vaněk: Paralelní cestou, Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku), Kladno (Kladno)
  2017   Tajuplná noc, Spolek pražských výtvarných umělců (Sdružení pražských malířů), Praha
  2018   Jednota umělců výtvarných, Jednota umělců výtvarných (1990- ), Praha
  2018   Jednota umělců výtvarných, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
  2018   Jednota umělců výtvarných 1898-2018 (120 let existence), Jednota umělců výtvarných (1990- ), Praha
  2018   Jednota umělců výtvarných v Praze, Informační centrum Praha 3, Praha
  2018   Nové sdružení pražských umělců: Obrazy, grafika, sochy, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2018   Nové sdružení pražských umělců: Obrazy, sochy, grafika
  2018   Nové sdružení pražských umělců: Žižkovský Montmartre, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2018   Podzimní výstava (Obrazy, grafika, sochy), Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2018   Posun v čase / Zeitverschiebung, Galerie Verein Berliner Künstler (Galerie VBK), Berlín (Berlin)
  2018   Posun v čase / Zeitverschiebung, Galerie Verein Berliner Künstler (Galerie VBK), Berlín (Berlin)
  2018   Salón Spolku pražských výtvarných umělců
  2018   Spolek pražských výtvarných umělců: Zátiší, Galerie 9, Praha
  2019   Milan Křenek, Jan Vít: Paralelní cestou, Galerie Nová síň, Praha
  2019   Nové sdružení pražských umělců: Obrazy, sochy, grafika, Galerie města Olomouce, Olomouc (Olomouc)
  2019   Posun v čase / Zeitverschiebung, Galerie Verein Berliner Künstler (Galerie VBK), Berlín (Berlin)
  2019   Spolek pražských výtvarných umělců: Z ateliérů
  2019   Žižkov pražský Montmartre, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2020   10 let na Žižkově
  2021   Žižkov: Pražský Montmartre, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2022   Autoportrét, Spolek pražských výtvarných umělců (Sdružení pražských malířů), Praha
  2022   Posun v čase III. / Zeit Verschiebung, Galerie Novoměstská radnice, Praha
  2022   Stopa 2022, Jednota umělců výtvarných (1990- ), Praha
  2022   Sváteční žižkovský Montmartre, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2022   Žižkovský Montmartre 2022, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2023   Homo-faber / Člověk-tvůrce, Spolek pražských výtvarných umělců (Sdružení pražských malířů), Praha
  2023   Jednota umělců výtvarných v Praze, Slovácké muzeum, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
  2024   Dvě stě navíc..., Galerie Nová síň, Praha
aukční katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  2014   4. předvánoční dražba, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  nedatováno   5. předvánoční dražba, Nové sdružení pražských umělců, Praha
informační leták / informace kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2018   Nové sdružení pražských umělců: Obrazy, sochy, grafika
katalogová pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1990   Milan Křenek: Obrazy, Obvodní kulturní dům v Praze 8, Praha
  1990   Milan Křenek: Obrazy
plakát
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   Milan Křenek: Obrazy, kresby, Obvodní kulturní dům Praha 8 - Severka, Praha
  2012   Portrét
  2013   Milan Křenek: Široké rozkročení (Od impresionismu k abstrakci), Galerie 9, Praha
  2013   Sdružení pražských malířů, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
  2014   Milan Křenek: Paralelní cestou - figurace a abstrakce, Městská část Praha 14, Praha
  2014   Portrét, Státní okresní archiv, Podmoklice, Semily (Semily)
  2015   Milan Křenek: Paralelní cestou, Josef Borecký: Plastiky
  2015   Mysterium, Kultura města Mladá Boleslav, a.s., Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
  2016   Milan Křenek: Obrazy
  2016   Milan Křenek: Paralelní cestou
  2016   Spolek pražských výtvarných umělců, Spolek sochařů české republiky, Galerie Chodovská tvrz, Praha
  2017   Inspirace hudbou, harmonie souznění
  2017   Milan Křenek, Jiří Vaněk: Obrazy, sochy
  2017   Milan Křenek, Jiří Vaněk: Paralelní cestou, Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku), Kladno (Kladno)
  2017   Milan Křenek, Jiří Vaněk: Paralelní cestou, Kultura města Mladá Boleslav, a.s., Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
  2017   Milan Křenek: Paralelní cestou, Městská část Praha 3, Praha
  2018   Milan Křenek: Obrazy, Jan Vít: Plasltiky (Paralelní cestou)
  2018   Milan Křenek: Paralelní cestou, Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek)
  2018   Milan Křenek: Paralelní světy, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
  2018   Posun v čase / Zeitverschiebung, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2019   PF 2020, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
  2020   Jednota umělců výtvarných, Kulturní centrum Průhon, Praha
  2020   Poklady země, Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, Jílové u Prahy (Praha-západ)
  2021   Brána do snů (Výstava obrazů a plastik), Spolek pražských výtvarných umělců (Sdružení pražských malířů), Praha
  2022   Milan Křenek: Paralelní cestou, Město Nové Strašecí, Nové Strašecí (Rakovník)
  2022   Milan Křenek: Paralelní cestou, Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha
  2022   Spolek pražských výtvarných umělců: Obrazy, plastiky, Asso Gallery, Praha
  2022   Stopa 2022, Jednota umělců výtvarných (1990- ), Praha
  2023   Homo-Faber / Člověk-tvůrce, Galerie 1, Praha 1
  2023   Jednota umělců výtvarných v Praze, Slovácké muzeum, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
  2023   Milan Křenek: Paralelní cestou, Nové sdružení pražských umělců, Praha
  2023   Milan Křenek: Paralelní cestou, Galerie Nová síň, Praha
  2023   Spolek pražských výtvarných umělců (Portrét, autoportrét, volná tvorba), Muzeum Podblanicka (Muzeum okresu Benešov), Vlašim (Benešov)
  2024   Alchymie Střed - hoří (Obrazy, grafiky, fotografie, objekty), Galerie města Budyně nad Ohří, Budyně nad Ohří (Litoměřice)
  2024   Magie umění (Spolek pražských výtvarných umělců), Galerie Novoměstská radnice, Praha
  2024   Magie umění (Spolek pražských výtvarných umělců), Galerie Novoměstská radnice, Praha
seznam výstav/akcí/událostí
  published   title (subtitle), publisher, city
  2019   Milan Křenek: Účást na výstavách
seznam výtvarných umělců
  published   title (subtitle), publisher, city
  1984   Seznam výtvarných umělců evidovaných při Českém fondu výtvarných umění, Český fond výtvarných umění, Praha
text
  published   title (subtitle), publisher, city
  2018   Křenek Milan
  2018/09/28   Křenek Milan

Milan Křenek

seznam výstav/akcí/událostí
  published   title (subtitle), publisher, city
  2019   Milan Křenek: Účást na výstavách

Milan Křenek

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  nedatováno   Milan Křenek: Dobrodružná cesta k obrazu