Maximilian Hüttisch

* 6. 11. 1911, Jáchymov (Karlovy Vary), Česká republika (Czech Republic)
† 16. 9. 1988, Mnichov (München), Německo (Germany)
painter, graphic artist,

 

nationality: German
sex: male

NK AUT: xx0217879
VIAF: 45094324

notes:
Německý malíř a grafik, docent výtvarného umění a pedagog.
Zprvu se učil malířem porcelánu, kreslič šablon a rytec.

Maximilian Hüttisch

Pocházel z rodiny malíře porcelánu. Proto se vyučil malířem porcelánu a rytcem v porcelánce Pfeiffer a Löwenstein v Ostrově nad Ohří. Byl mimořádně zdatný, a proto byl pověřen návrhem porcelánu pro prezidenta T. G. Masaryka. Svoje znalosti si ještě rozšířil studiem na Státní keramické škole v Karlových Varech a tyto jeho práce byly oceněny na veletrhu v Lipsku. Na Uměleckoprůmyslové školy tvořil pod vlivem svého profesora Františka Kysely a zvítězil v soutěží o nové insignie pro pražské německé univerzity.
Byl v týmu umělců, který v roce 1937 provedl nástropní sgrafita a leptaná skla pro československý pavilon na světové výstavě v Paříži. V dalším vzdělávání pokračoval na Akademii múzických umění u Viléma Nowaka a Oskara Kokoschky. V období protektorátu se mohl uplatnit pouze jako pedagog, protože byla jeho surrealistická díla shledána jako „degenerovaný jev“ (Entartung Erscheinungen). Vyučoval tedy kreslení na gymnáziích v Aši a v Praze. Jako Němec musel narukovat do Wehrmachtu a po válce odešel roku 1948 do Bavorska.
Usadil se v Mnichově, kde se stal docentem výtvarného umění. Zorganizoval výstavu odmítnutých. K jeho stěžejním obrazům patří „Kristus v atomovém věku“. Vystavoval na mnoha místech Evropy. Byl oceněn medailí francouzské společnosti „Arts, sciens, lettres“ a později medailí památkové péče medailí „Grand Prix Humanitaire de France“. Ve stáří se vrací do kraje dětství a namaloval 25 kreseb motivů z Jáchymova (Motive aus St. Joachymsthal). V roce 1985 putoval přes Třebíč, kde byl 22. srpna, do Moravského Krumlova, aby shlédl Slovanskou epopej milovaného a obdivovaného Alfonse Muchy. Z této cesty se dochovalo několik kreseb, včetně jejkovské Otmarovy ulice v Třebíči.
Radovan Zejda, 2018/04

Maximilian Hüttisch

 

Maximilian Hüttisch

from - to   institution, city, notes
1948 - 1988   Mnichov (München), Mnichov (München), dobrovolný odchod

Maximilian Hüttisch

podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  2010   Data k životu a dílu Maximiliana Hüttische, Mezery v historii, 155-158