klatovy.cz

Leopold Eugen Měchura

* 2. 2. 1804, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 11. 2. 1870, Otín, Klatovy (Klatovy), Česká republika (Czech Republic)
Composer

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: xx0007799

notes:
Odkaz. forma
Miechura, Leopold Eugen, 1804-1870

Leopold Eugen Měchura

Byl synem významného pražského advokáta. Přišel o matku, když mu bylo 6 let a kromě něj byli v rodině ještě tři mladší sourozenci. S hudbou se důvěrně seznámil již v rodině, která pořádala na svém panství v Otíně hudební večery. Další hudební vzdělání získal i během studia na piaristickém gymnáziu v Praze. Vystudoval filozofii a práva na Karlově univerzitě a vedle toho studoval i hudbu u Friedricha Dionysa Webera a Václava Jana Tomáška. Po studiích se vrátil do Klatov, kde pomáhal otci spravovat rodinné panství a pracoval jako magistrátní úředník. V roce 1827 se jeho sestra vdala za Františka Palackého a o rok později se sám oženil s Klárou Häcknerovou.
V Klatovech se významně podílel na hudebním životě kraje. Působil zde jako varhaník, hráč na lesní roh a dirigent. Za jeho působení byly v Klatovech prováděny i Mozartovy opery a velká oratoria (např. Haydnovo Stvoření, Mendelssohnův Paulus, Beethovenův Kristus na hoře Olivetské).
Byl vychováván v dvoujazyčném prostředí a přátelil se jak s německými (např. básníkem Karlem Egonem Ebertem, či skladatelem Johannem Friedrichem Kittlem), tak i českými literáty a hudebníky. Své první skladby psal na německé texty, ale pod vlivem Františka Palackého a dalších českých přátel (především Jana Ludevíta Procházky a Aloise Vojtěcha Šmilovského) se stále více přikláněl na stranu českého obrozeneckého hnutí. První skladbou na český text je sbor Večer v lese op. 92 z roku 1865 na slova Aloise Vojtěcha Šmilovského. Jak svým dílem, tak i národnostním uvědoměním je považován za předchůdce Bedřicha Smetany.
Ve svém díle vycházel z vrcholného klasicismu a raného romantismu. Jeho vzory byli zejména Wolfgang Amadeus Mozart a Carl Maria von Weber. V orchestrální hudbě je zřetelný vliv Mendelssohna a Roberta Schumanna. Měl vrozený lyrický talent, který se projevoval zejména v jeho vokální tvorbě.
K nejvýznamnějším dílům patří kantáty na české texty z roku 1866. Štědrý den a První májová noc jsou komponovány na slova Karla Jaromíra Erbena a Pohřeb na Kaňku na text A. V. Šmilovského. Byly to první kantáty na české texty vůbec. Byly uvedeny 22. března 1868 na koncertě Umělecké besedy na Žofíně a na provedení se prý podílelo na 220 zpěváků a 90 hudebníků.
Významná je rovněž opera Marie Potocká (1870), která je první českou operou na ruský námět. Vznikla na podnět Františka Ladislava Riegera. Libreto napsal Josef Kolář podle epické básně Bachčisarajská fontána Alexandra Sergejeviče Puškina s využitím Krymských znělek Adama Mickiewicze. Byla provedena posmrtně v Prozatímním divadle za řízení Bedřicha Smetany 13. ledna 1871.
Pozůstalost skladatele se nachází v Českém muzeu hudby.
cs.wikipedia.com, 2013/03/03

Leopold Eugen Měchura

klatovy.cz
 

Leopold Eugen Měchura

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Město Klatovy, Klatovy (Klatovy)
???? - ????   Otín, Otín, Klatovy (Klatovy), v 50. a 60. letech 19. století významné místo českého hudebního života

Leopold Eugen Měchura

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Leopold Eugen Měchura

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1997   Kalendárium kulturních osobností Šumavy a Chodska, Nakladatelství MMM, Praha
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Leopold Eugen Měchura (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
kalendárium
  published   title (subtitle), publisher, city
  2008   Kalendárium osobností západních Čech na rok 2009 (Textová část), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)