Josef Rejcha

* 13. 3. 1752, Chudenice (Klatovy), Česká republika (Czech Republic)
† 5. 3. 1795, Bonn, Německo (Germany)
Composer, Cellist

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jn20000620309

notes:
odkazová forma
Reicha, Joseph, 1752-1795

Josef Rejcha

Jako chlapec zpíval v křižovnickém klášteře, v kostele svatého Františka Serafinského u Karlova mostu v Praze. Zde se také naučil hře na violoncello, klavír a varhany. Získal angažmá jako první violoncelista knížecí kapely Öttingen-Wallersteinů ve Švábsku v níž hrála řada dalších českých hudebníků. Přivedl tam i svého synovce, později mnohem slavnějšího skladatele Antonína Rejchu, v této době ovšem jako flétnistu.
V roce 1779 se v Métách oženil s Lucií Ceerteletovou. V letech 1776 až 1779 podnikal velni úspěšná koncertní turné po Německu s houslistou Antonínem Janičem. V lednu roku 1778 navštívili Salcburk. Společně s Nannerl Mozartovou přednesli Divertimento z klavírního tria B-dur, KS 254, zkomponované jejím bratrem Wolfgangem Amadeem a kromě uznání otce sourozenců, Leopolda Mozarta, si za to vysloužili dokonce i pozvání na rodinnou oslavu Wolfgangových 22. narozenin.
V roce 1785 se stal koncertním mistrem a ředitelem kurfiřtské kapely v Bonnu a od roku 1789 řídil i orchestr bonnské dvorní Opery. V těchto funkcích byl vlastně nadřízeným mladého Ludwiga van Beethovena, který v obou orchestrech účinkoval tehdy jako řadový hudebník.
V posledních letech života byl značně nemocný, trpěl dnou a zemřel poměrně mladý v Bonnu 5. března 1795.
Josef Rejcha byl velmi plodný skladatel. Patřil k představitelům mannheimské školy, kterou z českých hudebních skladatelů ztělesňoval zejména Jan Václav Stamic. Zcela v tomto duchu jsou psány jeho symfonie.
Dnes jsou z jeho díla uváděny zejména koncerty pro violoncello, violu a pro dechové nástroje, případně drobné komorní skladby.
cs.wikipedia.org, 2013/03/09

Josef Rejcha

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Bonn, Bonn
???? - ????   Chudenice (Klatovy), Chudenice (Klatovy)
???? - ????   Praha, Praha

Josef Rejcha

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Josef Rejcha

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Josef Rejcha (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
kalendárium
  published   title (subtitle), publisher, city
  1994   Kalendárium osobností západních Čech na rok 1995, Státní vědecká knihovna, Plzeň (Plzeň-město)
  2006   Kalendárium osobností západních Čech na rok 2007 (Textová část), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)