Gustav Roob

* 29. 1. 1879, Lochovice (Beroun)
† 11. 9. 1947, Karlovy Vary (Karlovy Vary), Česká republika (Czech Republic)
Composer, Pedagogue

 

sex: male

NK AUT: jk01102677

Gustav Roob

V dětství přišel o otce a rodina se z Lochovic přestěhovala do Prahy. Navštěvoval hudební školu na Smíchově. Vstoupil na Pražskou konzervatoř, kde studoval hru na violoncello a skladbu u Antonína Dvořáka. Vojenskou službu absolvoval u vojenské hudby 88. pěšího pluku v Praze a později u 63. pěšího pluku v Bystřici v Sedmihradsku. Tam byl v roce 1900 jmenován kapelníkem. V té době byl nejmladším kapelníkem v rakouské armádě. S plukem putoval do Pljevlje v dnešní Černé hoře.
Po návratu do Čech se stal členem orchestru České filharmonie a po čtyřech letech v orchestru Německého divadla v Praze. Nějakou dobu byl učitelem hudby v rodině knížete Maxe Egona II. Fürstenberga na zámku v Lánech. Posléze žil v Hořovicích a živil se jako učitel hudby. Spolupracoval s amatérskými divadelními a loutkohereckými soubory. Psal pro ně scénickou hudbu. V roce 1947 utonul nešťastnou náhodou v Ohři. Rukopisná pozůstalost je uložena v Českém muzeu hudby v Praze.
Roob byl velmi plodný skladatel a šíře jeho záběru byla obdivuhodná. Zkomponoval na 380 číslovaných skladeb. Psal skladby pro klavír, komorní hudbu, symfonie, kantáty, opery, operety, pantomimy atd. Několik prací získalo ceny Českou akademií věd a umění a Magistrátem hlavního města Prahy.
cs.wikipedia.org, 2014/10

Gustav Roob

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Karlovy Vary (Karlovy Vary), Karlovy Vary (Karlovy Vary)

Gustav Roob

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   Svaz českých umělců v Praze, *1939

Gustav Roob

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Gustav Roob (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
seznam osobností / členů
  published   title (subtitle), publisher, city
  1940   Sborník Svazu českých umělců v Praze (1940), Svaz českých umělců v Praze, Praha