foto - Radovan Zejda

Stanislava Batůšek

* 3. 1. 1942, Staré Město (Uherské Hradiště), Česká republika (Czech Republic)
† 26. 3. 1996, Staré Město (Uherské Hradiště), Česká republika (Czech Republic)
Pedagogue, Historian

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jn20000400098

Stanislava Batůšek

Do obecné školy chodil ve svém rodišti, kde maturoval na Jedenáctileté střední škole. Pro své neskrývané náboženské přesvědčení nemohl dále studovat. Pracoval na pile, ale na přání rodičů začal studovat Vysokou školu zemědělskou, ale po potížích s katedrou marxismu a leninismu studií zanechal. Pracoval jako dělník na zemědělských stavbách. V roce 1964 se oženil se spolužačkou Vladimírou, která jeho práci podporovala.
Roku 1969 začal dálkově studovat na brněnské filosofické fakultě a zároveň při nedostatku učitelů začal učit dějepis a češtinu na základní škole v rodišti. Již v roce 1970 měl Stanislav opět při studiu ideologické problémy, a tak studia opět ukončil. Tím ovšem skončila i jeho učitelská dráha. Pracoval pak v rodném městě v odbočce pražského závodu Barvy-laky.
Trvale se zabýval dějinami Velké Moravy a podrobně dějinami svého rodiště a širšího okolí. Od poloviny osmdesátých let dvacátého století se zabýval historií tzv. Katolické moderny a Družiny literární a umělecké. Rozkrýval vliv těchto významných kulturních institucí a publikoval v tomto směru objevné články v regionálním i celostátním tisku. Podrobně se zabýval i osobnostmi, které v těchto sdruženích působily. Posmrtně byla vydána publikace Katolická moderna. Karel Dostál-Lutinov a jeho přátelé a spolupracovníci. Vyšla ještě roku 1996, ke které však již nestačil zpracovat syntetický úvod, k němuž měl shromážděný rozsáhlý dokladový materiál. Někde jsem od nějakého pitomce četl, že je to podvod protože tam chybí syntetický úvod. Zřejmě nedočetl záložku knihy. Rozhodně má toto kompendium význam nejméně v tom, že jsou zde shromážděny údaje o lidech, o nichž se píše jen zřídka, pokud vůbec. Stanislav byl velmi zaujat svým Slováckem a jeho kulturou a patřil mezi jeho přední znalce. Bohužel, když bylo možné, aby své kvality prezentoval, přerušilo jeho potřebnou práci náhlé a předčasné úmrtí.
Svými články přispíval Stanislav Batůšek do novin a časopisů: Akord, Box, Host, Katolické noviny, Malovaný kraj, Vlastivědný věstník moravský aj.
Důležité články ve Vlastivědném věstníku moravském (VVM):
1996 č. 3, Ke vzniku básnického almanachu Pod jedním praporem.
1998 č. 3, Osudy Družiny literární a umělecké v Olomouci v letech 1939–1952
2001 č. 3, Nejprve šašek, potom žena... Na paměť prostějovské spolupráce Jana Köhlera a P. Karla Dostála Lutinova
Bibliografie:
Antonín Zelnicius. Knihovna BBB, 1994
František Skalík. OÚ Ostrožská Nová Ves, Knihovna BBB, Osobnosti regionu, 1994
František Zýbal. OÚ Vnorovy a Knihovna BBB, Osobnosti regionu 1995, 2. vyd. (I.,1987)
Katolická moderna, Arca JiMfa, Třebíč 1996
Edice:
Přátelství básníků. Vzájemná korespondence Karla Dostála-Lutinova s Juliem Zeyerem a Otokarem Březinou. Zpracováno podle rukopisu Oldřicha Svozila. Host, Brno 1997
Pro třebíčské nakladatelství Arca JiMfa uspořádal spisy Františka Zýbala. Z plánovaných pěti svazků byly vydány tři:
Slovácké povídky a humoresky, 1994
Strýček Pleva, 1996
Kde réva zraje a kde se zpívá, 1999
Radovan Zejda, 2015/02

Stanislava Batůšek

foto - Radovan Zejda