Ivana Pavlová

* 9. 6. 1946, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
Actress, Dancer

 

nationality: Czech
sex: female

NK AUT: xx0178319

notes:
Jméno po manž.
Hoblová, Ivana, 1946-
Pavlová-Hoblová, Ivana, 1946-

Ivana Pavlová

Ivana Pavlová, provdaná Ivana Hoblová (* 9. června 1946 v Plzni) je česká herečka a tanečnice. Jako herečka se proslavila svou jedinou hlavní rolí Hanky ve známém českém muzikálu Starci na chmelu režiséra Ladislava Rychmana z roku 1964. Tento režisér ji posléze přizval jako tanečnici k natáčení filmových písniček, z nichž patrně vůbec nejznámější jsou písně Dominiku a Moje střevičky (Zlaté střevíčky).
Od svého dětství pohybově nadaná dívka, proto také studovala tanec na pražské konzervatoři (jejím tehdejším spolužákem zde byl např. Vlastimil Harapes), ještě jako studentka konzervatoře zvítězila v konkurzu na hlavní roli ve filmu Starci na chmelu, díky němuž se také stala velice známou a populární.
Po absolutoriu školy vystupovala čtyři roky se zájezdovým souborem Divadla Balet-Praha. Zde se seznámila také se svým budoucím manželem režisérem Pavlem Hoblem. V roce 1967 však utrpěla těžký pracovní úraz, kdy na ni během zkoušky spadla divadelní kulisa. Toto zranění těžce poznamenalo celý její další život, neboť přineslo dlouhodobé zdravotní komplikace, které způsobily, že musela svého povolání tanečnice a choreografky v pražském Divadle E. F. Buriana v roce 1983 zanechat zcela.
cs.wikipedia.org, 23.11.2019

Ivana Pavlová

 

Ivana Pavlová

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Ivana Pavlová

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Ivana Pavlová (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org