Sláva Grossmann

* 12. 5. 1893, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 23. 2. 1954, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Actor, Songwriter,

 

nationality: Czech

notes:
vlastní jméno
Břetislav Grossmann, 1893-1954

Sláva Grossmann

Sláva Grossmann, vlastním jménem Břetislav Grossmann, se narodil 12. května 1893 v Praze. Na divadelních a zábavných scénách se uvedl jako kabaretiér, herec, písničkář a konferenciér. Vystupoval v řadě kabaretů v Praze (pohostinsky např. v Červené sedmě) a později v několika okrajových pražských i oblastních divadlech, společnostech a šantánech (Uranie, Aréna na Smíchově, Deklarace či Pištěkovo divadlo).
K úloze konferenciéra ho předurčoval zejména kultivovaný projev a zvláštně – mile zabarvený hlas. Nikdy nehýřil mimikou a gesty. Jeho tvář nejvíce vynikala bystrýma, optimistickýma a hbitýma očima. Ve filmech však jeho projev trpěl přílišně přehnaným divadelním výrazem. Kritikou mu byl vytýkán neměnný a stále stejný herecký výraz a projev.
Poprvé si ho všiml režisér Slavínský, který byl (společně s Miroslavem Cikánem) jeho nejčastější režisér, a obsadil ho do němého snímku jako syna Marcela Kodeše v dramatu ZLATÁ ŽENA (1925). Stejný režisér ho obsadil do jeho druhého a zároveň posledního němého snímku, melodramatu SYN HOR (1925).
Po desetileté pauze ho podruhé objevil režisér Cikán. Dal mu roli konferenciéra v baru v komedii BARBORA ŘÁDÍ (1935). Výrazné role konferenciérů vytvořil ještě ve filmech Z ČESKÝCH MLÝNŮ (1940) a EXPERIMENT (1943). Dále se uplatnil v rolích hostů (MOŘSKÁ PANNA, KRISTIÁN), bankéřů (BÍLÁ VRÁNA), úředníků (POZNEJ SVÉHO MUŽE, NEBE A DUDY), lepších pánů (DĚVČÁTKO Z VENKOVA, PÁN A SLUHA a ŽABEC), členů obecných a ředitelských rad (DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI, RYBA NA SUCHU) či obyčejných lidí (VČERA NEDĚLE BYLA).
Paradoxně jeho úplně posledním režisérem byl opět Vladimír Slavínský – režisér, který ho k filmu přivedl – v komedii NEVIDĚLI JSTE BOBÍKA? (1944), ve které sehrál roličku vrchního. Do poválečné znárodněné kinematografie již Grossmann nezasáhl.
Sláva Grossmann zemřel v zapomenutí a na okraji zájmu 23. února 1954 v Praze ve věku nedožitých šedesáti jedna let. I když Grossmann hrál malé role ani ne ve dvacítce filmů, právem již patří do dějin české kinematografie.
Jaroslav "krib" Lopour, csfd.cz, 30.3.2017

Sláva Grossmann

parte
  published   title (subtitle), publisher, city
  1954   Sláva Grossmann (konferencier a písničkář, dlouholetý host Čs. rozhlasu)