Bedřich Čuba

* 2. 8. 1941, Valašské Meziříčí (Vsetín), Česká republika (Czech Republic)
† 12. 11. 2006, Valašské Meziříčí (Vsetín), Česká republika (Czech Republic)
Musician, Composer, Lyricist, Singer

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: mzk2002157075

Bedřich Čuba

Bedřich Čuba se narodil 2. srpna 1941 ve Valašském Meziříčí, ale od roku 1962 žil v Rožnově pod Radhoštěm. Vyučil se soustružníkem ve Zbrojovce Vsetín, později absolvoval večerní průmyslovou školu a poté několik let pracoval v rožnovské Tesle a více než dvacet let působil jako vedoucí provozovny KOVO v Městském podniku služeb.
Hudba a zpěv jej provázely od útlého dětství, od sedmi let hrál na heligonku, komponováním se zabýval od roku 1960 a od roku 1991 se věnoval hudbě profesionálně. Ve svém domácím studiu skládal, nahrával a zpíval lidové písně, dechovku, swing a taneční melodie. Bedřich Čuba zůstal celý život věrný valašskému Rožnovu pod Radhoštěm, i když koncertoval po celé republice. Nejvíc populární byl právě v rodním kraji a na severní Moravě. Spolupracoval i s dalšími valašskými umělci jako je i ve světě uznávaný skladatel meditativní hudby Roland Santé nebo zpěvačka Alena Valová.
Na svém kontě má desítky vítězství v rozhlasové hitparádě Českého rozhlasu Ostrava a asi dvacítku alb jako Písničky pro dobré lidičky, Bečvanské zvony, Zpívej rád, Největší hity, Kouzelné vánoce, To nejlepší, Písničky na přání, Nejkrásnější tanga, Slovenská tanga, Růže z lásky, Chlapci zpod Radhošťa, Rozmary lásky, Beskydy mé a další. Valašský král dechovky Bedřich Čuba zemřel 12. listopadu 2006 a je pochován na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm.
vmp.cz, 20.5.2017