Jan Rokyta

* 16. 4. 1938, Jasenná (Zlín), Česká republika (Czech Republic)
† 22. 7. 2012, Ostrava (Ostrava-město), Česká republika (Czech Republic)

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jn20000402126

Jan Rokyta

Jan Rokyta se narodil 16.dubna 1938 v Jasenné u Vizovic. V rodinném prostředí (otec Karel byl vedoucím dechové hudby v Jasenné) se setkává s lidovou hudbou a zpěvem, které zásadně ovlivnily jeho budoucí životní působení.
Po maturitě na Vyšší důlní průmyslové škole a čtyřletém studiu na Vysoké škole báňské v Ostravě pracoval deset let jako důlní technik. Již behěm studií začíná hrát v muzice souboru Vysoké školy báňské, kterou v roce 1958 transformuje na Cimbálovou muziku TECHNIK. Tu pak behěm následujících 50ti let pozvedl na špičku interpretační úrovně.
V roce 1970 se stává členem souboru Pražských madrigalistů při České filharmonii v Praze a působí zde až do roku 1980 jako hráč na cimbál, tympanon a dobové nástroje. Tato éra artificiální hudby zásadně ovlivňuje jeho další profesní působení. V roce 1980 se vrací do Ostravy, kde nastupuje jako redaktor folklorní redakce Československého rozhlasu. Rozhlas se mu stává osudem - již od roku 1954 byl jeho externím spolupracovníkem. Spolupracuje s ním i nadále po svém odchodu do důchodu v roce 1998.
Celý život se aktivně věnoval propagaci folkloru a folklorismu, především práci s muzikou Technik i s jinými folklorními soubory - jako hudební režisér, redaktor, dramaturg, moderátor, porotce a upravovatel. Během svého života spolupracoval s folklorními festivaly ve Strážnici, v Rožnově p.R, Uherském Hradišti atd. Zásadní měrou se podílel na vývoji folklorního dění na Moravě. Jan Rokyta zemřel v neděli 22. července 2012 v Ostravě.
vmp.cz, 22.5.2017

Jan Rokyta

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Jan Rokyta (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org