Milan Chvojka

* 1930
† 9. 4. 2004, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Photographer,

 

sex: male

NK AUT: xx0084000, návrh 23.6.2017

Milan Chvojka

Dne 9.4.2004 zemřel ve svém vinohradském bytě jeden z nestorů české akvaristiky pan Milan Chvojka. Za půl roku by mu bylo 75 let.
Milan Chvojka byl všestranným člověkem, se kterým bylo možno zasvěceně hovořit nejen o akvaristice, ale i o ekonomii a politice, právě tak, jako o mezilidských vztazích a o duchovních potřebách jednotlivce i lidské společnosti. Převažovaly u něj racionalita, přímočarost a otevřenost v jednání, dokázal být nad věcí a jeho někdy lehce ironický humor často doslova uzemnil. Vždy věděl, o čem hovoří a pro podporu svých názorů měl vždy po ruce dobré argumenty. Nesnášel hlupáky a za profesionály se vydávající amatéry a své názory jim uměl dát najevo.
Milan Chvojka měl od dětství rád přírodu. Zaujala ho zejména akvaristika, které rozuměl a pro kterou měl cit i talent. Věnoval se především gupkám a i když měl doma jen několik nádrží, dokázal v nich vyšlechtit velmi zajímavé chovy. Akvária měl až do konce svého života.
V srpnu 1968 otevřel Milan Chvojka ve Spálené ulici v Praze prodejnu s názvem Akvárium u Nejsvětější Trojice, kterou spolu s dalším známým akvaristou, Ivanem Petrovickým, pod hlavičkou Zverimexu – obchodního podniku ČSCHDZ, dlouhá léta úspěšně řídil. Tato prodejna byla ve své době něco úplně nového a v šedi socialistického života představovala technicky, propagačně i obchodně evropský akvaristický styl. Moderní kapotáž a technické zabezpečení nádrží, stálý dovoz novinek, početný sortiment kvalitních a zdravých ryb, ukázky mořské akvaristiky, dovoz do té doby u nás téměř neznámých zařízení, krmiv, léčiv a přípravků a k tomu profesionální přístup k dodavatelům i zákazníkům, to vše byl svým způsobem průlom do československé akvaristiky. Ještě dnes, téměř po 40ti letech by se většina akvaristických prodejců mohla od pana Chvojky učit.
Milan Chvojka vynikal ještě v další činnosti a to ve fotografování ryb a akvaristických motivů. Pracoval s formátem 6x6 cm (nejraději měl Pentacon–six) a protože barevný materiál z počátku prostě nebyl, dlouhá léta fotografoval na černobílý materiál. Jeho specialitou, kterou málo komu prozradil, bylo fotografování ve zvláštně upravené skříni, jejíž vnitřek (včetně dveří) byl natřen matně bíle. Na polici stálo mělké akvárium, za kterým bylo vyměnitelné látkové pozadí. Na vnitřní horní desce skříně bylo instalováno pomocné a orientační osvětlení. Na vnitřní svislé boční stěny (stejně jako na vnitřní plochy dveří) byly zavěšeny fotoblesky. Nepřímé osvětlení se na bílých stěnách skříně „rozbilo“ do homogenního světelného prostředí, blížícího se podmínkám denního světla. Fotoaparát byl umístěn na stativu a jeho objektiv procházel co nejužší štěrbinou mírně pootevřených dveří skříně. Tímto uspořádáním fotografované ryby nebyly rušeny žádným podnětem zvenčí. S nástupem barevného fotomateriálu byly voleny optimální barevné odstíny pozadí.
Milan Chvojka byl ve fotografování ryb absolutní špička a dovolím si tvrdit, že v tomto oboru byl naším nejlepším profesionálem. Pracoval ve své době s dostupným vybavením a myslím si, že dnešní digitální technika s následným počítačovým dotvářením by ho ani nezaujala. Pan akvarista – fotograf a především člověk Milan Chvojka sice zemřel, ale já si to nepřipouštím, protože kdykoliv si otevřu starší ročníky Akvária a terária, stále mám před očima ten typický dovětek: „Foto Milan Chvojka“. Jeho jméno rozhodně patří a bude trvale patřit do dvorany slávy československé i české akvaristiky.
akvarium.cz, 23.6.2017

Milan Chvojka

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1971   Tajemný svět ryb, Práce, vydavatelství a nakladatelství, Praha